Afrikában nyomul a Seat

A Volkswagen AG a Seat márkát jelölte ki a csoport észak-afrikai terjeszkedésének irányítására, így a spanyol vállalat megkezdi a vállalat térségben működő  márkái stratégiájának koordinálását, a szinergiák azonosítását és a más cégekkel kialakítható partnerség előmozdítását.

A Seat elnöke, Luca de Meo rámutatott, hogy “a Volkswagen-csoport a Seatot bízta meg, hogy az észak-afrikai térségben legyen a tevékenységéért felelős márkája azt követően, hogy az elmúlt esztendőben sikeresen beindította az összeszerelő üzemi projektet  az algériai Relizane-ban. Ez az  összeszerelő üzem jelenleg  teljes kapacitással üzemel. A csoport stratégiájának vezetése nagy felelősséget jelent egy olyan feltörekvő piacon, mint Algéria,  és mi teljes mértékében elkötelezettek vagyunk ennek sikere mellett”.

Észak-Afrika az egyik kulcsfontosságú térség a Seat globalizációs stratégiájában. A vállalat célkitűzése az, hogy növelje jelenlétét Európán kívül, és megerősítse jelenlétét mind az öt földrészen. Algéria alapvetően fontos szerepet játszik e stratégiában, miután 2018-ban – a Seat egyik legjobb értékesítési mutatójával rendelkező piacként – Algéria már világméretben is fontos ország Németországgal, Spanyolországgal, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal együtt. 2018 januárja és májusa között Algéria produkálta a leggyorsabban növekvő kiszállítási mutatókat. A Seat  erős jelenléttel bír a térségben, olyan piacokon is, mint például Marokkó és Tunézia.

A relizane-i üzem a SEAT pillére Észak-Afrikában

A Volkswagen-csoport és algériai importőre a Sovac 2017 júliusában avatta fel többmárkás összeszerelő üzemét, az Algírtól 280 kilométerre dél-nyugatra fekvő Relizane városában. Az üzem beindítása azt eredményezte, hogy a Seat értékesítés az idén az új nemzedékhez tartozó Ibiza összeszerelésének köszönhetően kiemelkedő ütemben nőtt Algériában. Az elkövetkező néhány hétben a márka megkezdi a Leon és az Arona értékesítését is az algériai piacon. Mindhárom modellt Martorellben gyártják, és az Arona végső összeszerelésére a későbbiekben Relizane-ban is sor kerül. Ugyanezt a gyártóüzemet néhány Volkswagen, Škoda és Volkswagen haszonjárművek típus összeszerelésére is használják, melynek jelentőségét az adja, hogy mindhárom márka erősíteni szeretné jelenlétét az algériai piacon.