Újabb együttműködési megállapodást kötött a Siemens és a BME

Újabb együttműködési megállapodást kötött a Siemens a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME).; a cég már húsz éve támogatja az egyetemet, a szeptemberben kezdődő tanévre kötött együttműködési megállapodást április végén írták alá Budapesten, Joe Kaeser, a Siemens AG globális elnök-vezérigazgatója jelenlétében.

A tájékoztatás szerint a Siemens 2018-ban többek között kiír egy hallgatói versenyt, idén ez alapján nyújtják majd a támogatást az elektromos repüléshez kapcsolódó, műszaki és kreatív szempontból legizgalmasabb kezdeményezéseknek. Emellett egyetemi és diákprojektek infrastrukturális támogatásában vesznek részt, segítik a hallgatók gyakornoki helyekhez és állásokhoz való hozzáférését, illetve továbbra is támogatják az egyetemi kiadványokat, innovatív hallgatói ötleteket, programokat.

A tájékoztatás szerint a vállalat és az egyetem együttműködése a két évtized alatt számos innovatív hallgatói kezdeményezés megvalósítására adott lehetőséget, amelyek gyakran nemzetközi megmérettetéseken is jól szerepeltek, például a 2012-es Solar Decathlon Europe innovációs versenyen három kategóriában is dobogós lett a BME fiataljainak saját tervezésű szolárháza.

A közleményben az elmúlt két évtized közös kiemelkedő projektjei közé sorolták a 2016-ban az országban elsőként indított duális rendszerű, műszaki mesterképzést, valamint azt, hogy a Magnus eFusion elektromos repülőgép hajtásrendszerének kifejlesztésében meghatározó szerepet kaptak a BME volt és jelenlegi hallgatói, valamint egyetemi oktatók és kutatók is.

Kiemelték, hogy a műegyetemi kutatók és négy nagyvállalat, köztük a Siemens szakemberei közös munkájának támogatására jött létre tavaly a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ is, amely lehetőséget biztosít az ígéretes kutatás-fejlesztési kezdeményezések megvalósítására.

A Siemensszel közös programokban részt vevő diákok a diplomájuk megszerzése után gyakran a vállalatcsoportnál kezdik meg szakmai pályafutásukat – tették hozzá.    A közlemény szerint az együttműködési megállapodás aláírásán Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: nem mindennapi, hogy két szervezet két évtizeden keresztül folyamatosan együttműködik. “Ezért is értékes az egyetemmel folytatott partnerség, hiszen a magas színvonalú szakképzéssel és a tehetségek szakmai támogatásával közösen teremtünk értéket az egyetem hallgatóinak, az egyetemnek, a hazai iparnak és egyben Magyarországnak is”.

Joe Kaeser, a Siemens AG globális elnök-vezérigazgatója az aláírás alkalmából előadást tartott az egyetemen, amelyen a többi között hangsúlyozta: “a jövő alakulására akkor lehetünk a legnagyobb hatással, ha élen járunk az innovációban”.