Az orosz és az ázsiai piac húzza a Scaniát

A rendelésállomány növekedése és árbevételi rekord mellett ért el magasabb nyereséget tavaly a svéd Scania AB haszongépjármű gyártó vállalat az idei első negyedévben – tájékoztatott a Scania Hungária Kft.

A Scania AB a január-márciusi negyedévben 31,11 milliárd svéd korona (3,02 milliárd euró), az előző évi első negyedévi 29,30 milliárd koronánál 6 százalékkal magasabb, rekordösszegű értékesítési árbevétel mellett nyolc százalékkal 3,31 milliárd koronára javította üzemi eredményét 3,08 milliárd koronáról, nettó nyeresége pedig hét százalékkal 2,36 milliárd koronára emelkedett 2,21 milliárd koronáról.     A Scania bevételarányos jövedelmezősége az első negyedévben 10,7 százalékra javult az egy évvel korábbi 10,5 százalékról.     A vállalat 22 640 járművet értékesített az idei első negyedévben a tavalyi 20 656 után. Megrendelés állománya pedig hét százalékkal 29,7 ezerre emelkedett 27,9 ezerről.

Henrik Henriksson elnök-vezérigazgató a negyedéves eredmény beszámoló alkalmából elmondta, hogy Európában továbbra is erős kereslet mutatkozik tehergépkocsik iránt a kedvező gazdasági kondícióknak köszönhetően, de Dél-Amerikában is pozitív keresleti trend tapasztalható, főként a brazíliai gazdasági fellendülésnek köszönhetően. Oroszország nagyban hozzájárult a megrendelés állomány növekedéséhez és Ázsiában is élénk kereslet mutatkozik elsősorban az iráni megrendeléseknek köszönhetően.