35 új magyar busszal bővült a flotta

Harmincöt új autóbusszal bővült az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK Zrt.) flottája, közülük 22 alacsonypadlós, 13 pedig normál padlómagasságú jármű – közölte a közlekedési társaság.

A közleményben azt írták: a járművek várhatóan márciustól szállítják az utasokat, hat autóbusz Győr-Moson-Sopron, hét Vas, tizenkettő Veszprém, tíz pedig Zala megyében.    Ezzel a beszerzéssel az ÉNYKK Zrt. autóbuszainak átlagéletkora 13,54 évről 12,91 évre csökken.

A Volán Buszpark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tavaly október 30-ben tett közzé járműbeszerzési felhívást 28 új, szóló és 72 új, alacsonypadlós autóbusz beszerzésére, lízingszerződés keretében. Ennek eredményeként bérelheti a cégtől az ÉNYKK Zrt. a buszokat – írták.

A tájékoztatás szerint az Euro VI emissziós besorolású 210 kW teljesítményű motorral szerelt új autóbuszok a Kravtex-Kühne-csoport modelljei, komfortos ülésekkel, utastéri klímaberendezéssel és modern utasinformációs rendszerrel készültek. Kiemelték: az átlagosan legalább nyolcvan ember szállítására alkalmas – minimum ötven ülőhelyes – autóbuszok a nagy kapacitású csomagtérnek és kétféle ajtóelrendezésnek köszönhetően elővárosi és távolsági forgalomban egyaránt alkalmazhatók.

Az új autóbuszok korszerű dízelmotorjainak károsanyag-kibocsátása csupán töredéke azoknak, amelyeket az új járművek érkezésével kiselejteznek – tették hozzá -, hangsúlyozva, hogy az ÉNYKK Zrt. “továbbra is elkötelezett a gazdaságosan üzemeltethető, környezetbarát, hazai gyártású autóbuszok alkalmazása mellett”.