Megtorpant a Jaguar Land Rover

A Tata Motors indiai járműgyártó profittal zárta a tavalyi utolsó negyedévet az egy évvel korábbi veszteség után, a nyeresége azonban csaknem a fele volt a vártnak, részben a tulajdonában lévő Jaguar Land Rover (JLR) eladásnövekedésének lassulása miatt.

A cég a december végével záródott pénzügyi harmadik negyedévét 12 milliárd rúpia (187 millió dollár, a rúpia=3,88 forint) adózott eredménnyel zárta az egy évvel korábbi 26 milliárd rúpia veszteség után.
Elemzők mintegy 20 milliárd rúpia negyedéves profitra számítottak.     A cég negyedéves bevétele 16,1 százalékkal 741,6 milliárd rúpiára (11,56 milliárd dollár) nőtt, nagyobb lett a szakértői várakozások átlagában szerepelt 734 milliárd rúpiánál.    A Jaguar Land Rover (JLR) autók értékesítése 3,5 százalékkal nőtt, a bővülés jócskán visszaesett az egy évvel korábbi 8 százalékról.

A tavalyi utolsó három hónapban a JLR eladása 3,4 százalékkal csökkent Európában és 2,4 százalékkal esett vissza Észak-Amerikában. Eközben a kínai eladás 15 százalékkal nőtt, ami ugyan kiemelkedő a többi piachoz képest, de a bővülés üteme szerényebb volt az előző negyedévekhez képest.    A JLR negyedéves bevétele 6,31 milliárd font (8,9 milliárd dollár) volt. Az adózás előtti nyereség 25 százalékkal 192 millió fontra zsugorodott.