Ezek a cégek a legjobbak

Részvényesi érték

A részvényesi érték tekintetében a Volkswagen csoport, a norvég Kongsberg beszállító és a brit Vertu Motors kereskedő cég teljesített a legjobban 2017 negyedik negyedévében, a többi cég esetében változó eredmények születtek a járműipari szektorban. Az Automotive News Europe és a PwC adatai szerint a harmadik negyedéves jó eredményekhez képest lassulás állt be a növekedésben, sőt, esetenként visszaesés is történt az előző negyedévhez képest.

A Volkswagen kiemelkedett a többi autógyártó közül a maga 17,9 százalékos növekedésével. 2017 novemberében sikerült a vállalatnak olyan bevételt felmutatni, mint amilyen magasak voltak a számok a német cég 2015 szeptemberi dízelbotránya előtt. Szakértők szerint a németek e jó teljesítményüket még tovább fokozhatják a 2018-as első negyedévben.

Második lett a Daimler a részvényesi érték 5,1 százalékos növekedésével, harmadik a BMW 1,9 százalékos növekedéssel, negyedik a Renault 1 százalékos növekedéssel, ötödik a Fiat Chrysler 1,6 százalékos csökkenéssel, hatodik a drámait zuhanó Peugeot, a franciák 15,9 százalékot vesztettek részvényesi értékükből.

kongsberg

A negyedik negyedévben jelentősen visszaesett a beszállítók részvényesi értéke, ezek közül kivételt képezett a Kongsberg. A Siófokon is termelő norvégok a gyenge első negyedév után a top háromban végeztek a második negyedévben, a harmadikban már második helyezettek, a negyedik negyedévre pedig a legjobban teljesítő beszállítócéggé váltak 20,3 százalékos részvényesi érték növekedéssel. Novemberi jelentésükben már látható volt, hogy bevételeik jelentősen nőnek majd az elkövetkező időszakban. A cég jelenleg nagy átalakításon megy át, több létesítményüket eladják, de nyitnak két új költséghatékony üzemet, az egyiket Lengyelországban, a másikat Mexikóban.

A beszállítók közül második az ElringKlinger 18 százalékos növekedéssel, harmadik a Leoni 11,4 százalékos növekedéssel, negyedik a Faurecia 10,9 százalékos növekedéssel, ötödik a Contintental 5,3 százalékos növekedéssel, hatodik a Plastic Omnium 4,7 százalékos növekedéssel, hetedik a Hella 3 százalékos növekedéssel, nyolcadik az Autoliv 1,7 százalékos növekedéssel, kilencedik az Autoneum 1,4 százalékos növekedéssel. Ezeken kívül minden vállalatnak visszaesett a részvényesi értéke, a Valeo 0,8 százalékkal, a Michelin 3,2 százalékkal, a Grammer 6 százalékkal, a Plytech 7,8 százalékkal, a GKN 8,4 százalékkal, az MGI Coutier 9,9 százalékkal, a Pininfarina 10,6 százalékkal, a Brembo 11,5 százalékkal, a Sogefi 22,1 százalékkal, a Delphi Automotive helyett pedig már Aptiv nevet viselő cég 79,3 százalékkal esett vissza a tőzsdén.

A kereskedőknek a negyedik negyedév korántsem volt olyan rózsás, mint a harmadik. A szektorban minden vállalat részvényesi értéke csökkent, kivéve az angol Vertut, ők 6,2 százalékos növekedést produkáltak. A legnagyobb holland kereskedő cég, a Stern Groep is visszaesett, bár csupán 0,7 százalékot, még ők jártak a legjobban a szektor többi vállalatához képest, az összes többinél ugyanis több, mint 10 százalékos volt a visszaesés. A negatív rekorder, a brit Lookers 13.6 százalékot rontott.

Biró Milán