Brutális profitot jelentett az osztrák beszállító

Az autóipar élénk keresletének és az árak emelkedésének köszönhetően a vártnál nagyobb nyereséget termelt a Voestalpine osztrák acélipari vállalat üzleti évének harmadik negyedében.

A gyorsjelentés szerint a fémipari konszern 3,16 milliárd eurós árbevétel mellett 167 millió eurós adózott eredményt ért el a 2017. december 31-én végződött három hónapban.  A bevétel éves összevetésben 17,3 százalékkal nőtt, és kissé meghaladta a várakozást. A profit 51,5 százalékkal emelkedett, és ugyancsak kissé haladta meg a 163 millió eurós elemzői várakozásokat. A Voestalpine, amely az egyik legnagyobb autóipari beszállító, közölte, hogy az Egyesült Államokban továbbra is erős a kereslet az európai autógyártók helyi üzemeinek részéről. Mindazonáltal az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) jövőjét övező bizonytalanságok erősen csökkentik a beruházásokat az egész észak-amerikai régióban.

A Voestalpine 69 gyárban nagyjából háromezer munkavállalót foglalkoztat az Egyesült Államokat, Mexikót és Kanadát felölelő NAFTA-régióban, ahol évente nagyjából 1,3 milliárd euró bevételt ér el.     Az amerikai adótörvények változása – a vállalati nyereségadó kulcs csökkenése – az áprilisban kezdődő 2018/19-es üzleti évben 5 százalék feletti mértékben növelheti a linzi székhelyű vállalat profitját.