Lubickol a palaolajban az USA

Tavaly közel rekordszintű volt az olajtermelés az Egyesült Államokban. A The Washington Post cikke szerint a tavalyi átlagtermelés napi 9,6 millió hordó volt. Ez alig marad el az 1970-ben elért napi valamivel 10 millió hordó feletti rekordszintű termeléstől. Az Egyesült Államok tavaly különösen a palaolaj-termelés felfuttatásával érte el az olajtermelés növelését.

Az amerikai lap írása szerint a palaolaj-termelés akkor válik nyereségessé, ha a kőolaj világpiaci ára 55 és 60 dollár közötti. Tavaly az OPEC és a szervezeten kívüli számos nagy olajtermelő ország termeléscsökkentési megállapodására, valamint a világgazdaság élénkülése miatt megnőtt globális olajkereslet hatására a nyersolaj ára 60 dollár fölött is állt 2017-ben. Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy az amerikai  olajtermelés megközelíti a napi 10 millió hordót. Az amerikai olajtermelés 2005 szeptemberében napi 3,8 millió hordó volt, és pont ugyanennyi 2008 szeptemberében is.

Az Egyesült Államok napi olajkereslete mintegy 20 millió hordó és bár az ország olajtermelése nő, továbbra is importra szorul,  messze van attól, hogy olajexportálóvá váljon.     Az Egyesült Államok legnagyobb palaolaj-lelőhelyei Texas, Montana, Észak-Dakota, Oklahoma, Colorado, Wyoming szövetségi államokban, továbbá Nebraska egyes térségeiben találhatóak.