Induló vállalkozásokba fektet be a francia-japán konszern

Kockázati tőkebefektető társaságot hoz létre a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség járműtechnológiai fejlesztéssel foglalkozó induló vállalkozások finanszírozására.

Az autóiparban legnagyobb befektetési alap, az Alliance Ventures öt év alatt egymilliárd dollárt készül befektetni induló vállalkozásokba. Működése első évében az alap 200 millió dollár befektetéssel kívánja támogatni az elektromos mobilitás, a vezető nélküli autonóm közlekedés és mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó vállalkozások munkáját. Az alap első befektetése az akkumulátor alapanyagok kutatásával foglalkozó amerikai Ionic Materials.

Az új járműtechnológiák fejlesztésének támogatása azért vált szükségessé, mert az autóipar egyéni járműtulajdonra épülő hagyományos üzleti modelljének jövőjét már olyan mobilitási szolgáltatások megjelenése kérdőjelezi meg, mint az Uber által is képviselt fuvarmegosztás és az önvezető járművek terjedése.

A befektetési alap tőkéjét a Renault SA 40 százalékban, a Nissan Motor Co. Ltd. 40 százalékban, a Mitsubishi Motors Corp. 20 százalékban finanszírozza. A három autógyár az alap feltőkésítése mellett együttesen évente 8,5 milliárd eurót (10,2 milliárd dollár) fordít kutatási-fejlesztési feladatok finanszírozására.