Energiahatékony öntödébe ruház be a Scania

Azt tervezi a Scania, hogy körülbelül 1,5 milliárd euró értékű beruházással egy új öntödét hoz létre a svédországi Södertälje városában, hogy megháromszorozza termelési kapacitását, valamint ötven százalékkal
csökkentse az energiafelhasználás mértékét a jelenlegi öntödében használt technológiához és eljárásokhoz képest. A hatékonyabb anyagkezelés és újrahasznosítás révén jelentősen csökken majd az egy  gyártmányra jutó szállítási igény is. Az öntöde megújuló energiaforrásokból előállított elektromos árammal üzemel majd.

A teljesen új öntöde felépítése a Scania egyik legnagyobb beruházása az új ipari üzemek létesítése terén. Az erről szóló döntést különféle alternatívák átfogó elemzése előzte meg, szóba jött például a külső beszállítóktól való beszerzés mennyiségének növelése, valamint a meglévő öntöde átalakítása és kibővítése is.

Az új öntödében az egy tonna gyártmányra jutó energiafelhasználás várhatóan ötven százalékkal kisebb lesz, mint a meglévő létesítményben. A legnagyobb energiamegtakarítást az öntési eljárás továbbfejlesztése és az ennek során keletkező hő visszanyerése eredményezi majd.

Az anyagkezelés és az újrahasznosítás új módszereinek bevezetésével a legyártott darabszámra vetített szállítási igény is csökken majd. A legnagyobb energiamegtakarítást azonban az öntőformák, illetve magok előállításához használt homok újrahasznosításával érik majd el, amelynek során a homok hetven százaléka is újra felhasználható lesz. A jelenlegi öntödében alkalmazott technológia egyáltalán nem teszi lehetővé a homok újrahasznosítását. A homokot nagy távolságokról tehergépkocsival szállítják. Ez a szállítási mennyiség azonban a termelés megháromszorozódásával sem növekszik majd.

A kapacitás teljes kihasználása esetén az új öntöde ugyanannyi dolgozót foglalkoztat majd, mint a meglévő öntöde, azaz közel 200 főt.