Egyre nagyobb szeletet követel magának az űrből India

Harmincegy műholdat juttatott az űrbe sikeresen január 12-án az a hordozórakéta, amelyet az India déli részén lévő szriharikotai űrrepülőtérről indítottak – közölték helyi tisztviselők.

Az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) által felbocsátott PSLV típusú rakéta fedélzetén volt az ország századik műholdja. A Cartosat feladata a Föld felszínének tanulmányozása nagy felbontású kamerákkal, súlya 710 kilogramm. A fedélzeten még további két indiai műhold, valamint hat másik ország – Dél-Korea, Egyesült Államok, Franciaország, Finnország, Kanada és Nagy-Britannia 28 űreszköze volt, amelyek ugyancsak sikeresen Föld körüli pályára álltak. Össztömegük 630 kilogramm.

Az indiai űrkutatási szervezetnek ez az első küldetése azt követően, hogy tavaly augusztusban műszaki hiba miatt nem sikerült pályára állítani egy navigációs műholdat. A küldetés kudarcát az okozta, hogy a felbocsátás végső szakaszában nem vált le a rakéta hőpajzsa, aminek következtében az IRNSS-H1 jelzésű távközlési mesterséges hold nem tudott leválni a hordozórakéta negyedik fokozatától. Legutóbb ez a folyamat rendben lezajlott – közölték indiai szakértők.

Tavaly februárban India egyetlen misszióval 104 műholdat juttatott a világűrbe, ami világrekordnak számít. A 104-ből 101 külföldi szatellit volt, mivel a dél-ázsiai ország a nemzetközi ügyfelek kiszolgálásával nagyobb részesedést szeretne a 330 milliárd dolláros (96 ezer milliárd forintos) globális űriparból.