Nem elég a 21 ezer forintos béremelés

Spontán tüntetésbe kezdett december 21-én az amerikai Ford romániai üzemének több száz dolgozója, akik a következő két évre szóló kollektív munkaszerződéssel elégedetlenek.    A gyár alkalmazottai az üzem udvarán adtak hangot elégedetlenségüknek.

Az üzem vezetősége és a szakszervezet azt követően kezdett tárgyalni a kollektív munkaszerződésről, hogy január 1-jei hatállyal Romániában a társadalombiztosítási járulékok  fizetésének kötelezettsége áthárul teljes egészében a dolgozókra. Az intézkedés nyomán a dolgozók bére csökkenhet, amennyiben a munkáltató nem emeli meg mintegy 20 százalékkal a bruttó béreket.    A felek között az elmúlt napokban lezajlott egyeztetések következtében december 20-án megállapodás született a vezetőség és a szakszervezetek között – állította Ana Maria Timis, a Ford Románia szóvivője, aki a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozott. A szóvivő szerint a dolgozók azért kezdtek tüntetni, mert nézeteltérés támadt a szakszervezeti vezetők és a dolgozók között a kollektív munkaszerződésről.

Ugyanakkor Gigi Predoaica, a Ford romániai dolgozóinak szakszervezeti vezetője cáfolta, hogy megállapodás született volna. Elmondta: a gyár vezetősége 300 lej béremelést kínált fel 2018-ra, és további 300 lejes növelést 2019-re. Leszögezte: ők ennél többet kérnek, és csak akkor írják alá a szerződést, ha a dolgozók többsége elfogadja a feltételeket.    A szakszervezeti vezető cáfolta, hogy leállt volna a munka a tüntetés ideje alatt.

A Ford októberben kezdte meg az új EcoSport kisméretű SUV gyártását a krajovai összeszerelő üzemében, amelyet 2008 márciusában vett át a dél-koreai Daewoo modelleket gyártó Automobile Craiova S.A. vállalattól. Az üzemben 3900-an dolgoznak.

2 Comments on Nem elég a 21 ezer forintos béremelés

  1. Nem elég az átlag 3600 Ft.-os nyugdíjemelés sem a 8% átlag béremeléshez képest. Választás után , bárki nyer elgondolkozhat rajta, hogy tartja a nyugdíjasok és a bérből élők közötti különbséget, vagy nem akar többet kormányra kerülni. Szégyen , hogy ennyire nem becsülik meg az időseket! A jelenlegi kormány már megbukott. Tűrhetetlen , hogy a nyugdíjak 3%-al emelése mellett 8%-al emeli a bérből élők fizetését!

  2. Romániába nem kell vinni autógyártást. A kecske pásztorságon kívül máshoz úgy sem értenek. Át kell vinni a gyártást magasabban képzett emberekkel rendelkező országba.

Comments are closed.