Kevesebb autót gyártanak a britek

brit, Egyesült Királyságban
A brit autógyártók és kereskedők szakmai szervezetének (SMMT) legfrissebb előrejelzése szerint idén a vártnál kevesebb új autó készül Nagy-Britanniában a kereslet visszaesése miatt.

A szervezet adatai szerint az idei első tíz hónapban 1 millió 439 ezer 475 autó készült, ami 1,6 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakhoz képest.    A belső piacra szánt autók gyártása 6,8 százalékkal 320 ezer 841-re esett, az exportra készülteké pedig 0,1 százalékkal 1 millió 118 ezer 634-re mérséklődött az első tíz hónapban.    Az SMMT a tízhavi adat alapján 1,8 millióról 1,73 millióra fogta vissza az idei brit autógyártással kapcsolatos előrejelzését.

Nagy-Britanniában tavaly már ötödik éve emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma, 2,692 millió, rekordszámú új autót adtak el, 2,3 százalékkal többet az előző évinél.    Idén márciusban még rekordszinten állt az értékesítés, mert az áprilisi adóemelés miatt sokan előrehozták vásárlásaikat. Azóta azonban folyamatosan csökken az eladott új autók száma éves összevetésben, részben mert gyengült a fogyasztói bizalom a Brexit körüli bizonytalanságok miatt, miközben magas a tavalyi bázis. A legfrissebb adat októberre vonatkozik, amikor az eladott új autók száma 12,2 százalékkal csökkent.