Mit tud az új A7?

Az Audi A7 Sportback egy új formai nyelvezet megtestesítője, amit az Audi a prologue tanulmányautóval mutatott be, és elsőként az új Audi A8 képviselt sorozatgyártásban. Csúcsverziója az Audi lézerfényt is kínáló HD Matrix LED-technikájú fényszóró.

A kupé 4969 milliméter hosszú, 1908 milliméter széles, tengelytávolsága 2926 milliméter, magassága 1422 milliméter. A tengelytáv növekedése az utastér méretét növeli, így a hátsó üléssorban nemcsak a fejtér, hanem a lábtér is nagyobb. Az A7 Sportback acél-alumínium vegyes építésmódú karosszériája egyszerre gyönyörű és praktikus: az ötajtós kupé csomagterének befogadóképessége a hátsó ülések ledöntésével 535 literről 1390 literre növelhető.

Következetesen folytatja az A8 típussal megindított digitalizációs stratégiát az új Audi A7 is. Belső kialakítása tökéletesen fuzionál az Audi új MMI touch response kezelési koncepciójával. Ennek részeként a forgó-nyomó kapcsolót és az előző generáció hagyományos gombjait, vezérlőelemeit két nagyméretű és nagy felbontású érintőképernyő váltja fel. További különlegessége, hogy amikor a felhasználó egy funkciót aktivál, hallható és ujjbegyével tapintható visszajelzést kap erről.

A vezető a felső képernyőn kezelheti az infotainment rendszert. Az alsó képernyőn a légkondicionáló és az egyéb kényelmi funkciók érhetőek el, és a szövegbevitelre is ez szolgál. Az extraként rendelhető hangvezérléssel az A7 Sportback irányítása még kényelmesebbé tehető. A kérdések és parancsok feldolgozása során az autó nemcsak a helyben tárolt információra támaszkodik, hanem a felhőben elérhető tudást is felhasználja.

Hálózatba kapcsolás terén az Audi A7 Sportback az A8 új nemzedékében megismert újdonságokat kínálja. A jármű a vezetői profilokban 400 különböző egyéni beállítást és paramétert tárol el – és igazít a személyes ízléshez aktiválásakor. Ráadásul az új túraautó immár a környezetével is kommunikál, hiszen kihasználja az Audi járművek flottájának rajintelligenciáját. E funkció például közlekedési táblákra és veszélyekre vonatkozó információkat szolgáltat az A7 Sportback és vezetője számára.

Az új Audi A7 Sportback negyvennél is több vezetői segédrendszert kínál a vezető tehermentesítésére. A jármű a környezetét a felszereltség függvényében akár öt radarral, öt kamerával, tizenkét ultrahang-érzékelővel és egy lézerszkennerrel felügyeli. A szenzorok által a környezetről alkotott igen összetett kép jóvoltából a jármű akár teljesen önműködő parkolásra is képessé válik majd. A 2018-as év folyamán piacra kerülő Audi AI remote parking pilot segítségével egy parkolóhelyre, míg az Audi AI remote garage pilot jóvoltából otthon a garázsba áll be teljesen automatikusan. Ha ez sem lenne eléggé lenyűgöző: a folyamatot a felhasználó akár a járművön kívülről, okostelefonjával is elindíthatja.

A rendelhető dinamikus összkerékkormányzás, az új elektronikus futómű-szabályozás (EFP) és a továbbfejlesztett légrugózás jóvoltából még agilisabb és még kényelmesebb autózást tesz lehetővé. Az autó első és hátsó tengelyeit szinte teljesen újratervezték az Audi mérnökei. A futómű nagy újdonsága a dinamikus összkerékkormányzás, amely a hátsó kerekeket akár 5 fokos szögben képes bekormányozni. Kis sebességnél az elsőkkel ellentétes irányban kormányozza a hátsó kerekeket, ez segít a parkolásban és a városi manőverezésben. Nagyobb tempónál, 60 kilométer/óra felett pedig ugyanabba az irányba kormányozza mind négy kereket, ami kiváló úttartást és magabiztos sávváltásokat tesz lehetővé. Természetesen nem hiányzik az újdonság kelléktárából a quattro összkerékhajtási rendszer, illetve az opcionális sport-differenciálmű sem – ez utóbbi a hátsó kerekek közötti aktív nyomatékelosztást biztosítja, így gondoskodik még dinamikusabb menetjellemzőkről.

Az A7 Sportback minden erőforrása egy újfajta enyhén hibrid rendszert (MHEV) alkalmaz a fokozott kényelem és hatékonyság érdekében. A két V6-os motor esetében ez egy 48 voltos elsődleges fedélzeti elektromos rendszert jelent. A szíjhajtású indítógenerátor (RSG) és a lítiumion-akkumulátor együttműködésének köszönhetően a rendszer a lassítások során akár 12 kilowatt energia-visszatáplálási teljesítményre képes. Az ötajtós kupé az 55–160 kilométer/óra sebességtartományban leállított motorral vitorlázhat, az erőforrás újraindítását pedig szinte észrevétlenül végzi el az indítógenerátor.

Az új Audi A7 Sportback elsőként a 3.0 V6 TFSI erőforrással rendelhető. A turbótöltéses V6-os motor teljesítménye 250 kilowatt (340 lóerő), forgatónyomatéka 500 newtonméter. A 3.0 TFSI erőforráshoz hétfokozatú S tronic kettős tengelykapcsolós automatizált váltó társul. Az A7 quattro összkerékhajtási rendszere szükség esetén automatikusan kapcsolja be a hátsó kereket a hajtásba. Ennek is köszönhető, hogy az ötajtós kupé 5,3 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, végsebessége pedig 250 km/óra.

Az új Audi A7 55 TFSI alapára 67 800 euró a német piacon, ahová az első példányai 2018 februárjában érkeznek meg. A sorozatgyártás megkezdése után nem sokkal további négy- és hathengeres benzin- és dízelmotorokkal is rendelhető lesz a típus.