A 3D-s üvegből készült okos felületeket mutatott be a beszállító

A hazánkban is gyártó Yanfeng Automotive Interiors (YFAI), az autóbelső-gyártás globális vezetője és a Kostal, a mechatronikai HMI-komponensek egyik világelső beszállítója a 2017-es IAA kiállításon mutatták be az okos belső felületekhez kapcsolódó globális újításukat: az innovatív Yanfeng-Kostal-modult (YaKoMo).

A szabadon tervezhető, 3D-s üveg felületek új HMI technológiákkal történő sima kombinálása lehetővé teszi az innovatív működési koncepciók bevezetését a jövő mobilitásához az igényes formatervezés érdekében.

Mindkét vállalat úgy gondolja, hogy a jövőben a járműbelsők minden felülete okos felület lehet. A jármű nagy, dekorációs célokat szolgáló felületei, így az ajtók borítása, a padlókonzol és a műszerfal okos felületekként fognak majd működni. Ezek a felületek eddig főként dekorációs célokat szolgáltak, mostantól azonban mechatronikus felhasználói felületekké lépnek elő. A YFAI és a Kostal stratégiai együttműködése révén az integrált okos felületek közös fejlesztése és gyártása érdekében a két vállalat együtt hasznosítja az autóbelsők és a HMI-technológiák gyártásához kapcsolódó kompetenciáját.

A YaKoMo egy új, funkcionális, háromdimenziós ívelt üvegre alapozott felület kifejlesztését jelenti, a modern működtetési elemek és kapcsolók integrálhatók lesznek akár a nagyobb, formázott 3D-s üvegből készült dekorációs elemekbe is, és így innovatív, funkcionális felületi modult alkothatnak. Ha éppen nincs szükség információk előhívására, az integrált képernyő és működtetési felületek láthatatlanok maradnak, pusztán dekoratív üvegfelületekként funkcionálnak. A sofőr figyelmét így nem terelik el szükségtelen információk.

A két vállalat a 2017-es IAA kiállításon egy padlókonzolt használva mutatja meg stratégiai együttműködésük első eredményeit. A kifejlesztett koncepció, amely közel jár a gyártási fázishoz, 2021-től már használható lesz a járművek új generációjában.