Új SPM-modult fejlesztett az egri beszállító

Új moduljával az Aventics megbízható és értékes információkat biztosít a végfelhasználóknak rendszerük állapotáról és annak energiahatékonyságáról.

A rendszer a PLC program módosítása nélkül, utólag is beépíthető. A modul előre feldolgozott üzeneteket küld meghatározott munkavállalóknak és az anya IT-rendszereknek. Ez az információ csökkenti a gépállásidő kockázatát, hosszú távon pedig mérsékli a működési költségeket.

Meglévő szenzorjeleket képes befogadni az SPM (Smart Pneumatics Monitor), a modul egy decentralizált helyen feldolgozza és felhasználja az adatokat, majd megbízható információt szolgáltat a gép állapotával kapcsolatban. Ezzel nem terheli meg a PLC-t és nagy sávszélességre sincs szüksége a szerverek felől. „A lökéscsillapítók a nem tervezett gépleállások egyik leggyakoribb okai – mondta el Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. „A lökéscsillapító elhasználódásának megfigyelésére az SPM felbontja a végállásérzékelő jeleit, hogy értékelje a csillapítási szakaszt. A ciklusidő változásai alapján egy henger ütemben – ami a milliszekundum szintjén mozog – a rendszer észlelni tudja, ahogy a lökéscsillapító hatékonysága csökken az üzemi élettartama alatt” – tette hozzá.

A modul nem csak a kopás mértékét figyeli meg, hanem emellett az aktuális energiafelhasználást is. A felhasználók hamar intézkedéseket tehetnek az optimalizálásra, ezzel megfelelve az EU energiahatékonysági irányelv által megszabott követelményeknek. Tavaly óta minden több mint kétszázötven dolgozót foglalkoztató vállalat köteles elvégezni egy energetikai auditot, valamint bizonyítékot szolgáltatni hitelesített energiagazdálkodási rendszeréről az ISO 50001 szerint, vagy környezetvédelmi vezetési rendszeréről az EMAS felé.

AV_AES_SPM_001

Algoritmusok elemzik az adatokat

Az Aventics által írt algoritmusok a vállalat sokrétű tapasztalatára alapozva belsőleg elemzik az adatokat, a kapott információt pedig hozzáférhetővé teszik. Ez általában integrált OPC-UA szerveren keresztül történik, de más kommunikációs megoldások is lehetségesek, mint például MQTT vagy felhő-csatlakozások. Előre meghatározott címzetteket lehet közvetlenül értesíteni e-mailben vagy akár SMS-ben.

Az állapotmegfigyelés, a működési státuszok összegyűjtése és előrejelzése a tervszerű megelőző karbantartás alapjai, ezek közvetlen előnyöket szolgáltatnak az IoT alkalmazásokat használó ügyfeleknek. Mivel előre tudják jelezni az elhasználódást, mielőtt az gépleállást okozna, lehetővé teszik a gépgyártók és felhasználók számára, hogy lényegesen növeljék állományuk rendelkezésre állási idejét.  „Bárki maga is ki tudja számítani az SPM értékét új termékünk árának, illetve egynapi nem tervezett rendszerhiba költségének összehasonlításával” – mondja a vezető.