Svéd motorok kínai autókba

A svéd Volvo Cars autógyár motorokat szállít anyavállalatának, a kínai Zhejiang Geely Holding Group autógyártó konszernnek, hogy beépítse saját Geely márkájú modelljeibe – írta a Reuters hírügynökség belső vállalati forrásokra hivatkozva. Az első Volvo motorral szerelt Geely autót a 2019-es modellév keretében 2018 második felében mutatják majd be.

Az értesülések szerint a Volvo először a kisautók számára kifejlesztett 1,5 literes turbó benzinmotorját, majd a 2,0 literes turbó benzinmotorját adja át a Geelynek, illetve a későbbiekben a Geely átveszi saját márkájához a Volvóval létesített közös vállalata, a Lynk & Co. által kifejlesztett személygépkocsi platformot is.    “A Volvo Cars és a Geely Group közös vállalati szerződése értelmében minden meglévő és a jövőben kifejlesztendő technológiát egyaránt használhat a Volvo, a Geely Auto és a Lynk & Co.” – közölte a Volvo szóvivője.

A Geely Group pénteken bejelentette, hogy a technológiai együttműködés elmélyítése érdekében a Geely és a Volvo közös vállalatot hozott létre GV Automobile Technology Co. néven a fejlesztések és beszerzések összehangolására. A közös vállalat teszi lehetővé, hogy a Geely, a Volvo és a Lynk & Co. formálisan is megoszthassák egymással fejlesztési eredményeiket és összehangolhassák beszerzéseiket.    Autóipari elemzők attól tartanak, hogy a technológiai együttműködés elmélyítése a kínai anyavállalattal “felhígítja” a Volvo márka imázsát.

Hakan Samuelsson, a Volvo Cars vezérigazgatója szerint viszont a márkák éles elválasztásának következetes hangsúlyozásával ezt el lehet kerülni még akkor is, ha a technológiákat megosztják egymással. A Reuters hírügynökségnek egy korábban adott interjúban a vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a Volvo számára a szorosabb együttműködés nagyobb fejlesztési forrásokat és hatékonyabb beszerzési lehetőségeket jelent, illetve lehetővé teszi számára az új technológiai eredmények bevezetésének a felgyorsítását, például az elektromos járművekhez kapcsolódó fejlesztésekét.