Magyar alkatrészekkel: Opel Cascada teszt

Hozzá kell szoknunk, hogy ilyen elegáns kabriója egyhamar nem lesz az Opelnek. Főleg ilyen amerikai jellegű. A Cascada jelenleg a legszebb Opel modell, utódról nem tudunk, így a búcsú hevében nézzük meg, milyen hazai alkatrészekből építették.

Opel Cascada

Újdonságok

Klasszikus, nyúlánk, négyüléses autó, kiváló minőségű vászontetővel és csukott állapotban is gyönyörű sziluettel: ez az Opel Cascada. Az Opel-választék felső régiójába emelt Cascada nemcsak a méreteivel (hossza 4,697 méter, szélessége a tükrök nélkül 1,84 méter) középkategóriájú, hanem élvonalbeli technikájával és részleteivel is. Elektromosan teleszkóppal kézhez nyújtott biztonsági öv, bőrkárpit és szellőzött, ergonomikus ülés gondoskodik kényelemről, biztonságról. Az idei évtől a Csacada is megkapta az Opelek őrangyalát, az On Star rendszerben 0-24 órában állnak az ügyfelek rendelkezésére a személyi asszisztensek és segítenek a bajban, de akkor is, ha csak a navigációval akadtunk el.

Opel Cascada

Innováció

Négy egyéni, mélyített kialakítású, tágas és jó tartást biztosító ülés várja az utasokat. Az Easy Entry rendszer egyetlen érintésre hátracsúsztatja az első üléseket, majd ugyanolyan gyorsan és könnyedén vissza is csúsztatja őket a helyükre. A tűzővarrással díszített bőr még tovább növeli a luxus érzetét.

Opel Cascada

Kabrióhoz képest nagy tárolókapacitás teszi alkalmassá az Opel Cascadát négy évszakon át tartó mindennapos használatra. Van rakodóhely az ajtókban, a műszerfalon és alatta, valamint a standard elektromos rögzítőfék jóvoltából az első ülések között is. A csomagtartó nyitott tetővel 280, felemelt vászontetővel 350 literes. Hosszabb tárgyak elhelyezésére a FlexFold rendszer ad lehetőséget, amely elektromosan lefekteti az 50:50 arányban osztott hátsó üléstámlát. A csomagtér így 750 literig bővíthető, illetve 1818 milliméteres hosszúságú poggyászdarabok is szállíthatóak.

Opel Cascada

Nyitott autókon kulcstényező a karosszéria-merevség: ettől függ a kocsi viselkedése, kormányzásának pontossága, akusztikája, biztonsága és komfortja. Az Opel előző generációs kabriójával, az Astra TwinToppal összehasonlítva a Cascada csavarási szilárdsága 43, hajlítási merevsége 10 százalékkal nagyobb. Ez biztos alapot képez a futóműnek, illetve csökkenti a zajt és a rezgést. A Cascada persze jobban megveti a lábát a talajon, mint a 2006-os kompakt Astra Twin Top. Tengelytávja 71 milliméterrel, első nyomtávja 56-tal, a hátsó 70-nel nagyobb. A HiPerStrut (High Performance Strut) első futóművet eredetileg az Insignia OPC részére fejlesztették ki, lényege, hogy elválasztja a csillapítási és kormányzási funkciókat, ezáltal jó útfogást, precíz irányítást, illetve csekély hajtási kormánybefolyást biztosít. A fogasléces, sebességfüggő rásegítésű elektromos szervokormány motorja a kormányoszlop tövénél kapcsolódik a fogasléchez. Természetesen a FlexRide, az Opel integrált, alkalmazkodó futómű-szabályozó rendszere is kapható a Cascadához.

Technológia

Rendkívül szilárd utascellájának túlélőterét jórészt nagy szilárdságú acélból készült karosszéria őrzi meg. Az ajtókban átlósan elhelyezett, ultra-nagy szilárdságú profil és övvonali erősítés van, a szélvédőkeret anyaga edzett acél. Boruláskor, illetve másféle légzsákos ütközéskor is, rugós bukócsövek ugranak fel a hátsó ülések mögül, felkészítve az autót a baleset további lefolyására. Elöl aktív fejtámlák és kettős övfeszítők szolgálják a biztonságot, de hátul is vannak előfeszítők.

Opel Cascada

Merev karosszériájával, HiPerStrut első futóművével és FlexRide adaptív csillapításával nagyszerűen vezethető kocsi a Cascada. Távkapcsolóról is vezérelhető vászonteteje 17 másodperc alatt nyílik ki, kabriók között meglepően gyorsan, akár 50 kilométer/órás sebességgel is haladhatunk átváltozás közben. A vászontetőt nagyszerű hő- és hangszigetelővé teszi a külső réteg és a bélés közötti speciális poliészter szövet. Elektrohidraulikus szerkezetét a két első ülés közötti kapcsoló hozza működésbe, a csukás 19 másodpercig tart.

Opel Cascada

Természetesen magyar motorral vezettük a Cascadát. A szentgotthárdi új generációs 1.6 SIDI Turbo Ecotec benzinmotor nagyon simán működik, komoly nyomatékot fejt ki, és mellette jó étvággyal fogyaszt. Teljesítménye 125 kW/170 lóerő 4250 és 6000 fordulat/perc között, nyomatéka, a túltöltés jóvoltából, 280 Nm. Az új motor kifejlesztése során az Opel mérnökök új öntési technikákat alkalmaztak, amelyek akár 135 bar belső nyomást is lehetővé tesznek. Ez kiváló kompressziós értékeket eredményez. Hatfokozatú automatikus váltója elavult, gátját szabta a dinamikus autózásnak.

Opel Cascada

Szubjektív

Tesztautónk 19 hüvelykes kerekeken futott, de olyan finoman, hogy kéjesen élveztem minden megtett közös kilométert. Ha sietni kellett, akkor a lágyabb csillapítást feladva bekapcsoltam a műszerfalon a sport fokozatot, így kicsit feszesebben feküdte az utat a kocsi, a kormányzás is pontosabb lett és a gázadás pedig élénkebb. Alaphelyzetben kissé indirekt a kormányzás. Váltója pontos, a fékeivel azonban nem voltam maradéktalanul elégedett, túl nehéz (1,8 tonna) a kocsi ezekhez a fékekhez.

Biztonság

A próbakocsiból nem hiányzott a 11 automatikus funkciót tartalmazó adaptív AFL+ világítás, a kibővített funkciókörű (fejlett jelzőtábla-felismerés, sávelhagyási figyelmeztetés, követési távolság kijelzés és ütközésveszélyre figyelmeztetés), második generációs Opel Eye frontkamera, a tolatókamera, a parkolássegítő, az ultrahangos holttérfigyelő, a fűthető és hűthető ergonomikus első ülés és az emelkedőn elindulási asszisztens.

Opel Cascada

A jelzőtábla-figyelő abban segít, hogy ne hagyjunk figyelmen kívül egyetlen veszélyre vagy sebességkorlátozásra vonatkozó figyelmeztetést sem. Az Opel Eye a közlekedési sávokat elválasztó vonalakat is figyeli a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDW) számára. Azonnal aktiválódik, ha az autó irányjelzés adása nélkül átlép egy vonalat, és azonnal hang- és optikai jelzéssel figyelmeztet. A követésitávolság-jelző (FDI) méri az autó és az előtte haladó jármű közötti távolságot, és a központi kijelzőn figyelmezteti a járművezetőt, ha a távolság kritikussá válik. A ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer (FCA) a ráfutásos ütközés veszélyére figyelmeztet látható és hallható jelzéssel. Különböző távolságokat állíthat be, ez nagy előny rossz fény- vagy időjárási viszonyok között.

Kifejezetten a többsávos autópályákon tesz nagyszerű szolgálatot az oldalsó holttérfigyelő (SBSA). A rendszer az autó oldalára szerelt szenzorokkal ellenőrzi, hogy van-e akadályt jelentő gépjármű a belső vagy a külső sávban, ha sávot akar váltani. Folyamatosan figyeli a holttereket mindkét oldalon, és felkapcsol egy LED-et a belső vagy a külső visszapillantó tükörben, ha gépjármű tartózkodik az adott területen. Ha a problémás zónában lévő jármű ellenére a vezető bekapcsolja az irányjelzőt, a LED villogni kezd. Az SBSA legfeljebb 140 kilométer/órás sebességig működik.

Opel Cascada

Gyártás

Az Opel Cascada 2013 óta az Opel Gliwicében található gyárában készül, de Kínában Buick, Nagy-Britanniában Vauxhall, Ausztráliában Holden márkanéven forgalmazzák.

Költségek

A Cascada nem mezei cégautó, hanem a cégvezető autója, így tesztautónkhoz hasonlóan pazarul felszerelhető. Cascadát 1,4-es turbómotorral már 7,36 millió forintért kapunk, tesztautónk Cosmo felszereltséggel, automatikus váltóval és a 170 lovas gotthárdi motorral 8,76 millió forintba került, de még pár milliónyi extrát pakoltak rá.

Beszállítók

Íme, az Opel Cascada főbb beszállítói, köztük számos hazánkban, vagy a régióban is tevékeny vállalattal:

MAHLE – vezérműtengely (Balassagyarmat)

LUK – kettős tömegű lendkerék (Szombathely)

ZF FRIEDRICHSHAFEN – kuplung

A RAYMOND – rögzítőelemek, reteszek

HELLERMANNTYTON – üzemanyagrendszer kábelkorbácsai és rögzítő elemei

INA: állítható vezérműtengely alkatrészek

TEKLAS: hűtőfolyadék-tömlő

HENGST: kenőolaj-modul

SMR: külső tükrök (Mosonszolnok)

BOSCH: holttérfigyelő rendszer (Hatvan, Budapest)

AGM AUTOMOTIVE: hangulatvilágítás (Sárvár, Zalaegerszeg)

MULTIMATIC: csomagtérfedél csuklópántjai

WINKELMANN: nyomócső

ELRINGKLINGER: motor hővédelem (Kecskemét)

DANA: hengerfejtömítés (Győr)

KSPG Automotive: szolenoid szelepek

NEMAK: hengerfejek (Győr)

GUSTAV WAHLER: termosztát

FEDERAL-MOGUL: gyújtógyertya (Kunszigeten, Győrben és Kecskeméten többek között tömítéseket, csapágyakat és ablaktörlőket gyártanak)

BORGWARNER: izzítógyertya (Oroszlányban turbókat gyártanak)

HAARTZ: tetővászon

MAGNA: préselt karosszéria elemek (Helvéciában is gyárt)

AUTOLIV: szenzorok (Sopronkövesd)

CIKAUTXO: rugóágyak

VERITAS: üzemanyag-vezetékek (Dunakiliti)

ITT ITALIA: fékbetétek

GESTAMP: tartókengyel (Mór)

KEY SAFETY SYSTEMS: légzsákok

HUF HÜLSBECK&FÜRST: ajtókilincsek

BENECKE-KALIKO: műszerfalborítás (a hazánkban Vácott, Szegeden, Nyíreghyázán és Makón termelő ContiTech tulajdona)

PLASTIC OMNIUM: üzemanyagtartály (Szlovákia)

Kép és szöveg: Biró Csongor