Magna Steyr-beruházás: romlanak a magyar esélyek

A kanadai-osztrák Magna Steyr autóipari beszállító vállalat megkapta a környezetvédelmi engedélyt fényezőüzeme felépítéséhez a Maribortól délre fekvő Hoče városban.

A környezetvédelmi engedély birtokában a Magna Steyr egy lépéssel közelebb került a beruházás megvalósításához.    A szlovén környezetvédelmi hivatal, az ARSO talaj-, víz- és légszennyezési, illetve zajterhelési, biodiverzitási és természetvédelmi szempontból megvizsgálta a tervezett beruházást, valamint felmérte annak ingatlanpiaci következményeit és a kulturális örökségre gyakorolt befolyását is.

A hivatal kikérte a környezetvédelmi minisztérium és a közegészségügyi hatóságok véleményét is az üzemben alkalmazni szánt fényezési eljárás egészségi kockázatairól, amit elfogadhatónak találtak. A beruházás ellen nem emelt kifogást a szlovén vízügyi hivatal sem.

Az ARSO engedélye még nem végleges, mert a civil szervezeteknek 15 nap áll rendelkezésükre, hogy kifogást emeljenek ellene. Mivel számos környezetvédő szervezetnek szálka a szemében a tervezett üzemberuházás, ezért nem lehet tudni, hogy az ARSO engedélye véglegessé válik-e és mikor.

A Magna Steyr korábban már jelezte, hogy szeptemberig vár a projekt kivitelezéséhez szükséges engedélyek kiadására, utána feladja tervét, és Magyarországon néz egy másik beruházási lehetőség után. A szlovén kormány 18,61 millió euró támogatást ígért a Magna Steyer 400 munkahelyet teremtő 146,4 millió eurós fényezőüzem beruházásához.