Videofelvétel készül a gépjárművezetői vizsgáról

A forgalmi vizsgán is megkezdődik a videofelvételek készítése Romániában, ahol egy tavaly hozott sürgősségi kormányrendelet arra kötelezi a hatóságokat, hogy videofelvételekkel bizonyítsák: az általuk kiállított vezetői engedélyeket törvényes körülmények között érdemelték ki a jelentkezők.

A vezetői jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó hivatalnak (DRPCIV) egyelőre csak a fővárosban és – a Bukarestet körülvevő – Ilfov megyében sikerült a szükséges műszaki feltételekről gondoskodnia, de azt ígéri, hogy fokozatosan minden megye megkapja azokat a kamerákat, amelyekkel a forgalmi vizsga menetét lefilmezhetik a közlekedési rendőrök. Az A kategóriájú (motorkerékpárokra érvényes) jogosítványok megszerzését célzó vizsgákon nem filmezik a gyakorlati próbát.

A kamerákat menetirányban szerelik fel a “vizsga” feliratú járművekre oly módon, hogy az autó mozgását, az utat és forgalmat rögzítse, és lehetővé tegye a forgalmi vizsga időpontjának, a vizsgázó és vizsgáztató személyének azonosítását. A felvételek  nem nyilvánosak, csak az illetékes bíróság kérheti ki őket, ha az alkalmatlannak ítélt jelentkező óvást nyújt be a vizsgáztató döntése ellen – olvasható a DRPCIV közleményében.

Hivatalosan a bukaresti kormány is az esetleges óvásokra hivatkozott, amikor elrendelte a gépjárművezetői vizsga mindkét (elméleti és gyakorlati) próbájának lefilmezését. Az intézkedést azonban a jogosítványokkal kapcsolatos gyakori korrupciós botrányok is szükségessé tették.

Néhány éve például az Arges megyei közlekedési rendőrség több magas rangú vezetőjét ítélte másféltől hat évig terjedő börtönbüntetésre a bíróság, amikor bebizonyosodott, hogy arra jogosulatlan jelentkezők ezreinek állítottak ki 700 és 4500 euró közötti csúszópénzért vezetői engedélyeket, a “jogosítványvásárlók” vezetői alkalmasságát pedig – közülük sokan éppenséggel írástudatlanok voltak – senki sem vizsgálta meg.