Újabb kínai kudarc

Kína július 2-án sikertelenül próbálta ki nehéz hordozórakétáinak második típusát, a Long March-5 Y2-t, amely egy 7,5 tonnás távközlési műholdat állított volna pályára – jelentette a helyi média.

Az ország déli részében fekvő Hajnan szigeti űrrepülőtérről élőben közvetítették valamivel este hét óra után az indítást. Közel fél órával később azonban az állami hírügynökség bejelentette, hogy az irányítórendszerben fellépett hibák miatt a kísérlet kudarcot vallott. Az okait kivizsgálják. A Long March-5 rakéta 25 tonna hasznos terhet képes eljuttatni a közeli űrbe, a távolabbi, geostacionárius pályára pedig 14 tonnát. Ez az alaptípus először 2016 novemberében emelkedett a magasba. A terv az volt, hogy a tesztek sikere esetén még az idén visszatérő szondát küldenek a segítségével a Holdhoz.

A rakéta egy Sicsien típusú, szintén kísérleti műholdat állított volna pályára. Távlatilag az ilyen távközlési műholdak segítségével akarják javítania az internet-hozzáférést, és el akarják érni, hogy az egész ország területén foghatóak legyenek a televíziós csatornák. Ez az eddigi legsúlyosabb kínai műhold.    Az ilyen kudarcok ritkák az ambiciózus kínai űrprogramban, amelyre dollármilliárdokat költ a rendszer azzal a céllal, hogy utolérje az Egyesült Államokat és Európát. Az űrkutatást a fegyveres erők vezérkara irányítja.

A múlt hónapban sikerült pályára állítani egy röntgentávcsövet a pulzárok és fekete lyukak kutatására. Áprilisban sikeresen próbálták ki az első kínai teherűrhajót, amelyet a tavaly szeptember óta működő kínai űrállomáshoz küldtek. A tervek szerint 2022-re már emberek lakta űrállomást hoznak létre, éppen akkor, amikor a Nemzetközi Űrállomás befejezi a működését. Kína 2003-ban először embert is küldött az űrbe.