Sikeres volt a sztrájk, béremelés az autógyárban

A kragujevaci Fiat Chrysler Automobiles (FCA) munkásainak képviselői június 25-én a köztársasági kormány épületében aláírták a vállalat vezetőivel a három évre szóló, új kollektív szerződésre vonatkozó megállapodást. A dokumentum az infláció mértékétől függő béremelést irányoz elő, aláírásával azonban a munkások három évre lemondtak a sztrájkjogról – adta hírül az újvidéki Magyar Szó Online.

A megállapodást Zoran Marković, az FCA Önálló Szakszervezetének elnöke és Silvia Vernetti, a gyár vezérigazgatója látta el kézjegyével. Az aláírásnál jelen volt Ana Brnabić kormányfő, valamint Goran Knežević gazdasági és Zoran Đorđević munkaügyi miniszter. A megállapodás szerint augusztustól  2,2 százalékkal növelik a fizetéseket, 2018-ban pedig 4,5 százalékos lesz a béremelés.

„A megállapodással összhangban a szakszervezet képviselői elfogadták azt, hogy az új kollektív szerződés érvényességének idején mindenféle sztrájktól tartózkodnak” – fogalmaz a kormányközlemény. A bónusz felét augusztusban, másik felét decemberben fizetik ki. Az év végén kapják meg a munkások az utazási költségtérítményt is.

Bár a szakszervezetek 30 százalékos béremelést követeltek, az Automotive News úgy tudja, a Fiat végül három évre 9,5 százalékot ajánlott. A Fiat Kragujevacban az 500L modell három változatát gyártja. 2015-ben százezer autót szereltek össze. Tavaly elbocsátásokra is szükség volt, miután a kereslet visszaesése miatt három műszakról kettőre állt át a termelés. A szerb köztévé szerint a megállapodás alapján a havi alapbér 38 500-ról (97 500 forint) 42 ezer dínárra (107 ezer forint) nő.