Egyetemi kutatóközpont épül Győrben

Győrben tették le az ország első, 14,2 milliárd forint kormányzati támogatásból megépülő Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ (FIEK) alapkövét a Széchenyi István Egyetemen. A 4700 négyzetméter alapterületű központ várhatóan jövő júliusra készül el.

Szijjártó Péter elmondta, a kormány olyan négyszereplős – iparági vezető vállalat, egyetem, helyi önkormányzat és kormány – modelleket hozott létre, amelyek a kormány támogatásával a nyitott egyetemi koncepcióra épülve olyan kutatási, technológiai műhelyeket hoznak létre, amelyek nyomán az adott régió felsőoktatási intézményei, vállalatai között szorosabbá válik az együttműködés. Első körben nyolc ilyen FIEK központ valósul meg, amelyek közül az első és legnagyobb kormányzati költségvetési forrású a győri lesz.

gyorikozpont2

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a kormány részéről az az elvárás a győri FIEK-kel kapcsolatban, hogy a kontinens legjobb tudásával rendelkező autóipari mérnökeit képezze, olyan kutatásokat hajtsanak végre, amelyek által az autóipari kutatások központjává tud válni Magyarország. A kutatások és együttműködések révén növekedjen a versenyképessége azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, akik a nemzetközi piacon szeretnének megjelenni. Szijjártó Péter hozzátette, hogy a FIEK-ben logisztikai kutatásokat, motorokhoz, elektromotorokhoz és turbófeltöltőkhöz kapcsolódó kutatásokat végeznek majd, de a térség kis- és közepes vállalkozásainak a nemzetközi megjelenéséhez szükséges fejlesztések is ott történnek.

Peter Kössler, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy a FIEK-kel még szorosabbá válik az együttműködés a vállalat és az egyetem között. A felsőoktatási intézményben jelenleg nyolc Audi-tanszék van.

Földesi Péter rektor arról beszélt, hogy az ipar és a felsőoktatás területén kétirányú tudástranszfer jelenik meg a FIEK-kel, amelyben a kölcsönös előnyöket minden szereplő kihasználhatja.