Az orosz rakétáknak esélyük sincs a lengyel Patriotok ellen

A lengyel és az amerikai védelmi minisztérium képviselői aláírták a Patriot légvédelmi rakéták szállításáról szóló megállapodást – jelentették be Varsóban.

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy aláírták azt az emlékeztetőt, amelynek értelmében az amerikai kormány hozzájárul a legkorszerűbb Patriot típusú rakétarendszerek eladásához IBCS tűzvezetési rendszerrel és radarral együtt.     Az első ütegeket 2022-ben szállítják Lengyelországba, a rendszerek egy év alatt érik el a hadműveleti készültséget. Varsó nyolc rakétaüteget vásárol.

Macierewicz hangsúlyozta, hogy ez lesz a lengyel hadseregnek a legkorszerűbb rakétavédelmi rendszere, amely szavatolja az ország teljes biztonságát. Ezek a fegyverek hatékony ellensúlyt jelentenek majd a rövid hatótávolságú, Iszkander típusú orosz rakétákkal szemben.

A lengyel nemzetvédelmi miniszter idén márciusban közölte, hogy Varsó az év végéig megállapodást kötne a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot rakétaütegek megvásárlásáról. A nyolc üteget a 30 milliárd zloty (mintegy 7,6 milliárd dollár) értékű, Wisla (Visztula) légvédelmi program keretében telepítik Lengyelországba.

A Patriot rakétarendszerek beszerzését 2015 áprilisában az akkori lengyel elnök, Bronislaw Komorowski irányozta elő, bejelentve: Lengyelország az ukrán válság miatt felgyorsítja rakéta- és légvédelmi rendszerének fejlesztését. Az erre kiírt pályázat előkészítő szakaszát 2014 nyarán zárták le, a legnagyobb esélyes a Patriotokat gyártó amerikai Raytheon cég.