Új gyárat épít a Bosch

Komoly németországi beruházásainak részeként a Bosch egy félvezetőket gyártó üzemet épít Drezdában. A dolgok internete (IoT) és a mobilitási alkalmazások egyre növekvő száma miatt jelentkező kereslet kielégítésére az új létesítmény 12 colos félvezetőkre alapozott chipeket gyárt majd.

A csúcstechnológiás üzem 2019 végére készül el. A bevezetési fázist követően a gyártás várhatóan 2021 végén veszi kezdetét. A beruházás teljes költsége körülbelül egy milliárd euró lesz. „A félvezetőket gyártó új üzem a Bosch több mint 130 éves történetének legnagyobb önálló beruházása” – nyilatkozta Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. Ennek köszönhetően 700 új munkahely jön majd létre Drezdában. „A félvezetők az elektronikus rendszerek fő összetevői. A hálózatba kapcsoltság és az automatizálás térhódításával egyre több területen alkalmaznak félvezetőket. Félvezető-gyártási kapacitásunk bővítésével a jövőnket alapozzuk meg és és fokozzuk versenyképességünket” – tette hozzá Denner. A PricewaterhouseCoopers által készített tanulmány szerint a globális félvezető-piac 2019-ig évente több mint 5 százalékkal bővül, mivel a mobilitási és IoT piaci szegmensekben különösen erős lesz a növekedés.

A méretgazdaságosság alapját képező 12 colos technológia

A félvezetők modern világunk egyik kulcstechnológiáját jelentik, különösen a gyártás, a mobilitás és az otthonok egyre nagyobb mértékű hálózatba kapcsolásának, elektromosításának és automatizálásának fényében. A félvezető chipek gyártásának alapját minden esetben a szilícium félvezetők jelentik. Minél nagyobb ezek átmérője, annál több chip készíthető el gyártási ciklusonként. A 6 és 8 colos hagyományos félvezetőkhöz képest a 12 colos technológia méretgazdaságossági előnyöket kínál. Ezek az előnyök azért fontosak, mert a Bosch ezek alapján tudja kielégíteni a félvezetők iránti egyre növekvő keresletet, amit az okos-otthonokhoz és okosvárosokhoz tartozó hálózatba kapcsolt mobilitás és alkalmazások eredményeznek.

Vezető a félvezetők előállítása és úttörő a MEMS-gyártás terén

A Bosch már több mint 45 éve gyártja a félvezető chipek különböző változatait, ezenbelül pedig főként az alkalmazás-specifikus integrált áramköröket (ASIC), a teljesítmény félvezetőket és a mikro-elektromechanikai rendszereket (MEMS). A Bosch ASIC gépjárművekbe való beszerelése 1970 óta tart. Ezek egyedi alkalmazások testreszabott elemeiként és különböző funkciók (pl. légzsákok működése) nélkülözhetetlen tartozékaiként ismertek. 2016-ban a világ gyártósorairól lekerülő autók mindegyike átlagosan kilencnél több Bosch chipet tartalmazott.

A MEMS-szenzorok terén a Bosch egyszerre úttörő és a világ vezető gyártója. A technológiák és szolgáltatások szállítója több mint 20 éve maga fejlesztette ki azt a világon csak „Bosch-eljárás” néven ismert mikro-gyártási-technológiát, amelyet a félvezetők előállításánál is használnak. A félvezetőket gyártó reutlingeni (Németország) üzemében a Bosch jelenleg naponta mintegy 1,5 millió ASIC és 4 millió MEMS-szenzor előállítását végzi a 6 és 8 colos technológia alapján. 1995 óta a vállalat összesen több mint 8 milliárd MEMS-szenzort állított elő. Napjainkban a Bosch MEMS-szenzorok 75 százalékát szórakoztató és kommunikációs elektronikai alkalmazásokba építik be. Négy okostelefonból háromban Bosch MEMS-szenzorok vannak. A vállalat jelenlegi félvezető termékskálája leginkább gyorsulás-, szögelfordulás-, tömegáramlás-, nyomás- és környezeti érzékelőket, valamint mikrofonokat, teljesítmény félvezetőket és gépjármű motorvezérlő ASIC cikkeket foglal magában.