Robotpilóta vezette az amerikai hadihajóval ütköző teherhajót

Valószínűleg robotpilóta irányította azt a teherhajót, amely Japán közelében június 17-én összeütközött egy amerikai hadihajóval, hét ember halálát okozva – jelentette a The Washington Free Beacon című lap az amerikai haditengerészet tisztségviselőire hivatkozva.

A Fitzgerald nevű amerikai rakétahordozó rombolóhajó Jokoszuka japán kikötőváros közelében, múlt szombaton ütközött össze a nála négyszer nagyobb, Fülöp-szigeteki ACX Crystal teherhajóval. A Fitzgerald jobb oldalán súlyos károk keletkeztek, és hét amerikai haditengerész életét vesztette.  Az amerikai haditengerészet vizsgálatának előzetes eredményei szerint a Fülöp-szigeteki hajót számítógép vezérelte navigációs rendszer irányította.

A nyomozók eddig nem találták jelét annak, hogy az ütközés szándékos lett volna. A lap szerint ugyanakkor nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a teherhajó számítógépes rendszerét hackerek törhették fel, szándékosan idézve elő az ütközést. Ennél valószínűbb azonban – írja a lap – , hogy a szerencsétlenség az automata navigációs rendszer meghibásodásából következett be, vagy a legénység egyszerűen nem vette észre a robotpilóta figyelmeztető jelzéseit.

A The Washington Free Beacon azt is tudni véli, hogy a teherhajó legénysége nem azonnal vette észre, hogy ütközés történt, hanem csak később tért vissza a baleset helyszínére.    A vizsgálat várhatóan még néhány hónapot igénybe vesz, a nyomozók egyebek között arra keresik a választ, hogy a hajó radarjai és más érzékelői miért nem jelezték időben a másik járművet.