Drónokat is bevetnek az erdőtüzek ellen

(forrás: Twitter)

Ebben az évben először drónokat is használ Spanyolország az erdőtüzek elleni védekezésben – jelentette be a spanyol környezetvédelmi miniszter.

Isabel García Tejerina néhány nappal azután ismertette a 2017-es spanyol erdőtűz-megelőzési, nyári kampány részleteit, hogy a szomszédos Portugáliában pusztító tűzvész 64 emberéletet követelt.    A spanyol politikus elmondta: a szomszédos országban, ahol az eddigi információk szerint már több mint 30 ezer hektár vált a lángok martalékává, négy repülőgéppel, több mint 100 szakemberrel segítik az oltási munkálatokat.

Az évnek ebben az időszakában Spanyolországban is fokozott az erdőtüzek veszélye, ráadásul idén 13 százalékkal kevesebb csapadék esett mint tavaly, vagyis az ország szárazabb – közölte a tárcavezető, hangsúlyozva: az erdőtüzek 95 százalékát emberi gondatlanság okozza, így azok valójában elkerülhetők lennének.

Mint mondta, a spanyol környezetvédelmi minisztérium ezért idén 85 millió eurót szán a kampányra, többet mint tavaly, amikor 79 millió eurót költöttek erre a célra.

Ebből biztosítják egyebek mellett technológiai újításként négy éjjellátó drón használatát is Zaragoza, Cáceres, Albacete, és León tartományokban. Valamint az eddigi két felderítő helikopter helyett négyet használnak majd ettől az évtől, ezzel a védekezésben alkalmazott légijárművek száma eléri a 70-et.

A miniszter hozzátette: az uniós országok között Spanyolország referenciának számít az erdőtüzek elleni védekezésben.

Az elmúlt évben Spanyolországban 22 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely összesen több mint 65 ezer hektárnyit területet pusztított el. 2015-ben több mint 111 ezer, 2014-ben pedig több mint 48 ezer hektáron tombolt tűz a dél-európai országban.