Zárva maradt az autógyár

Nem indult újra a termelés hétfőn a Renault egyik gyárában Franciaországban, miután a múlt hét végén az autógyártó is áldozatul esett a WannaCry számítógépes zsarolóvírus támadásának – közölte a vállalat.

A Franciaország északi részén, Douai-ban található üzemben 3500 ember dolgozik, de a gyár hétfőn zárva maradt, mert a technikusok továbbra is a WannaCry által okozott üzemzavar elhárításán dolgoznak. A cég szerint “óvintézkedésként” nem indult újra a termelés hétfőn az üzemben. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy milyen károkat okozott a vírus a vállalat rendszereiben. Az üzemben készülnek a népszerű egyterűk, a Scenic és a Grand Scénic.

A WannaCry zsarolóvírus – angolul ransomware – hozzáférhetetlenné teszi a fertőzött gépek fájljait, és csak akkor hajlandó feloldani a zárlatot, ha a felhasználó 300 dollárnyi bitcoin digitális valutát átutal a zsarolóknak. A vírus mindeközben visszaszámol, s a végén megsemmisíti az általa zárolt adatokat, ha valaki nem fizet. A visszaszámlálás végső szakaszában pedig a váltságdíj 600 dollárra emelkedik. A vírus e-mailek mellékleteiben és fertőzött linkek megnyitásával terjed, s azért tudott ilyen léptékben rendszereket megfertőzni, mert egy helyi hálózatban elég, ha egyetlen felhasználó óvatlanul rákattint a fertőzött fájlra, és a kórokozó máris átterjed a rendszer többi gépére.