Együttműködő intelligenciát fejleszt a Honda

Közös, mesterséges intelligenciával kapcsolatos, fejlesztésekbe kezd a Honda és a Boston University.

Együttműködési megállapodást kötött a Honda kutatási és fejlesztési részlegének leányvállalata, a Honda Research Institute (HRI), valamint a híres Bostoni Egyetem. A közös munka különféle, a mesterséges intelligenciához (AI) kapcsolódó, adatvédelmi, illetve -titkosítási fejlesztésekre irányul, és a hatékonyabb, biztonságosabb és élvezetesebb közlekedést szolgálja. A tervek szerint együttműködő intelligenciát dolgoznak ki a szakemberek, amelynek három fő ismérve, hogy kibővíti az emberek lehetőségeit, együtt él és növekszik a társadalommal, valamint képes reagálni az emberi érzésekre.

Hogy a kutatómunka a lehető leggyorsabban haladjon, a japán vállalat az egyetem tudományos és mérnöki számításokra szakosodott intézetét, a Rafik B. Hariri Institute for Computing and Computational Science & Engineering of Boston University-t választotta stratégiai partneréül, továbbá létrehoztak egy bizottságot, ami szervezi és irányítja a közös munkát. Ezt a Boston University és a Honda szakemberi alkotják, közöttük Azer Bestavros-szal, az egyetem számítástechnikai részlegének professzorával, és Bernhard Sendhoff-fal, a HRI Europe elnökével. Sendhoff nem csak a HRI Europe fejeként segíti a Honda működését, ő irányítja a konszern nemzetközi tevékenységét is.

A mérnökök elsőként a bizalmas adatok kezelésére helyezik a hangsúlyt. Ez azért fontos, mert a személyre szabott szolgáltatások ma már életünk szerves részei, és ezek a rendszerek személyes adatokat osztanak meg, gyakorta a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül. A Honda célja, hogy olyan adatkezelési technológiák szülessenek, amik lehetővé teszik az emberek számára, hogy meghatározzák, mely adataikat kívánják megosztani és melyeket nem. Az első projekt 2017. május 1-jén vette kezdetét, s az eredmények máris igen kecsegtetők.

A Honda elképzelései szerint a jövő társadalmában az együttműködő intelligenciával épülő járművek és robotok elfogadott, megbízható eszközök lesznek, és komoly szerepet játszanak majd az emberek hétköznapjaiban.