Mérnökbuli lesz Egerben

Sűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek Egerben pénteken és szombaton (május 5-6-án), a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen 48 csapat – köztük több külföldi (román, cseh, lengyel, észt, litván, lett) egyetem – mérnökhallgatói állnak rajthoz.

A versenyt szervező Aventics Hungary Kft. tájékoztatása szerint a versenyzők normál és szenior kategóriában, három versenyszámban (hosszú távú futam, gyorsulási és ügyességi verseny) mérhetik össze tudásukat, emellett az összesítésben legjobb járművet, valamint a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is díjazzák.

A verseny megszervezésével cég eredetileg a felsőoktatási intézmények és a pneumatikus technológia képviselői közti kapcsolatot akarta megteremteni, így merült föl a pneumatikus hajtású jármű (pneumobil) gondolata. Az első verseny még tíz hazai egyetem tizenhat csapatának részvételével zajlott, a 2008-as megmérettetésen az egyetemisták kockázat nélkül próbálhatták ki magukat mérnökként. Mostanra a futamon való részvételt már a munkáltatók is értékes gyakorlatnak, munkatapasztalatnak tekintik – írták.

A projektalapú munkát tavaly vezették be a szervezők, így a teljes felkészülést ennek megfelelően kell menedzselniük a résztvevőknek, ráadásul az előkészületi szakaszban a korábbinál összetettebb feladat várt rájuk: pályázatuknak időtervet, költségvetést és teljes projektleírást is tartalmaznia kell – olvasható a közleményben.

A versenyszabályzat szigorodása miatt idén versenyeznek utoljára a quad kialakítású pneumobilok. A járművek sebességének folyamatos növekedése miatt ugyanis szükségessé vált, hogy a későbbiekben csak a sofőrök számára is biztonságos járművek indulhassanak – jelezte az Aventics Hungary Kft.