Magyar cég is van a világ legfontosabb autóipari startupjai között

aiMotive
A jövő autóiparának központja lett mára a San José környéke. Ha valakinek jó ötlete támad egy önvezetőautó-rendszerre, vagy elektromos repülőgépekre, és képes is ezt megvalósítani, hamar bekerülhet a sokak által áhított pozíciók egyikébe, és fejlesztővé válhat a mai legmodernebb fejlesztői komplexumban, a Szilícium-völgyben.

A kaliforniai központ jelenleg 263 olyan fejlesztői cégnek ad otthont, akik ilyen technológai fejlesztéseken dolgoznak, ráadásul hatalmas pénzekkel is gazdálkodhatnak annak érdekében, hogy forradalmi áttörést vigyenek véghez az autóiparban.

„Mindenképpen teljes listát akartunk készíteni, amin minden ezzel foglalkozó itteni cég és startup szerepel” mondta Taylor Stewart, a Comet Labs robotikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó cég fiatal projektigazgatója. Heteket töltött cégek adatlapjainak böngészésével, hogy kiválassza a legérdekesebb ötleteket, mind a kreatív, mind a hatékonyság, mind a kommunikáció függvényében. „Biztosan kihagytunk néhány vállalkozást, de célunk az volt, hogy a legegyedibb megoldásokat kereső fejlesztőket gyűjtsük össze.”

Három nagy fejlesztési alcsoportot különböztettek meg. Az első, az alap, az autó szeme: kamerák, radarok, lidar rendszerek Ilyen startup a listán, a magyar AImotive . A második lépcsőfok a motorizálás, magának a járműnek az elkészítése. Az utolsó fázisban jön el a startupok ideje, az ötletelés, miként legyen a szoftver hasznos, biztonságos, és anyagilag is kifizetődő.

Ma az egész közlekedés és autóipar változáson megy keresztül. Újraértelmezik a közlekedést, tulajdonképpen önmagukat is azért, hogy teret engedjenek a leginnovatívabb technológiának. Ilyen lépés például, hogy a GM megvette a Cruise Automation, a Ford pedig nagy pénzeket ölt a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó Argo AI-be.

Az ágazat annyira gyorsan változik, hogy a wired.com által összegyűjtött cégek és startupok listája egy pár hónapon belül máris elavulttá válik majd. Sok vállalkozás bukik majd be, vagy a nagyobb halak felzabálják, vagy egyszerűen eladósodik. Akár az ön startupja lehet a következő, aki bekerül a listába, szóval, ha innovatív és egyedi ötlete van, merje emailekkel bombázni a Szicílium-völgyet.

cometlabs_infografikaA 263 cégnevet tartalmazó összeállítást a képre kattintva tudja megtekinteni.

Biró Milán