Magyar gumikon futnak a Mercedes szabadidő-autói

A Mercedes szabadidő-autóihoz is szállít gumiabroncsokat a legnagyobb dél-koreai gumiabroncsgyártó vállalat, a Hankook magyarországi gyára.

A Hankook tavaly kötött szerződést gumiabroncsok szállításáról a Mercedes-Benz GLC SUV és GLC kupé modelljeihez. A megállapodás értelmében az üzletről a bejelentést hat hónappal a szerződéskötést követően tették meg. A szerződés szerint a Hankook magyarországi gyára Ventus S1 evo2 típusú gumiabroncsokat szállít a Mercedes-Benz brémai üzemében készülő kocsikhoz.

A Hankook Tire, a világ hetedik legnagyobb abroncsgyártója számos autógyár, többek között a BMW, a Mercedes-Benz, a Nissan. és a Ford különböző modelljei számára szállít eredeti gyári (OEM) gumiabroncsokat.     Az OEM abroncsok szállítása az autógyártóknak jellemzően nem túl jövedelmező üzlet az abroncsgyártók számára, erősíti azonban piaci hírnevüket és növeli a felhasználói keresletet termékeik iránt. A Hankook bevételének 70 százaléka származik gumiabroncspiaci értékesítésből, 30 százaléka pedig az autógyáraknak szállított OEM abroncsokból.

A Hankook 2016-ban 6,6 ezer milliárd von értékesítési árbevétel után 879,09 milliárd von (790 millió dollár), az egy évvel korábbinál 34 százalékkal magasabb nyereséget ért el, működési eredménye pedig 25 százalékkal 1,1 ezer milliárd vonra emelkedett. A Hankook tavaly 99 millió gumiabroncsot gyártott hét üzemében, amiből kettő Dél-Koreában, három Kínában, egy-egy pedig Magyarországon és Indonéziában működik.  A Hankook jelenleg egy nyolcadik üzemet is épít az Egyesült Államok Tennessee államában. Az üzem a tervek szerint az év végén kezdi meg a termelést évi 5,5 millió darabos kapacitással. A Hankook Tire éves termelési kapacitása az új üzem belépésével 2018-tól évi 105 millió gumiabroncs lesz.