Dübörög a Volkswagen

Meredeken, 28 százalékkal emelkedett a Volkswagen (VW) német autógyártó csoport rendszeres tevékenységből származó nyeresége január-márciusban, köszönhetően annak, hogy a névadó márka kilábalni látszik a károsanyag-kibocsátási botrányból.

A wolfsburgi székhelyű Volkswagen AG közölte, hogy az előzetes adatok szerint a márciusban végződött három hónapban 4,4 milliárd eurós működési nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 3,4 milliárd euróval.    A vártnál jóval kedvezőbb adatnak köszönhetően emelkedett a 12 márkát összefogó cégcsoport árfolyama, és 2,88 százalékos nyereségben, 140,95 eurón zárt a frankfurti tőzsdén.

Elemzők szerint a konszern jövőjének szempontjából kulcskérdés, hogy a névadó márka, a Volkswagen maga mögött hagyja a botrányt és fellendüljön tevékenysége. Kedvező jel, hogy a Volkswagen 900 millió euróval járult hozzá a működési nyereség emelkedéséhez, ami jelentős javulás az egy évvel korábbi 73 millió euróhoz képest. Ez részben az új modellek, különösen a Tiguan sikerére vezethető vissza, emellett Nyugat-Európában erős pénzügyi eredményeket ért el a Volkswagen márka.

A Volkswagen AG továbbra is arra számít, hogy idén várhatóan 6 és 7 százalék közötti mértékben emelkedik majd az üzemi eredmény.    A Volkswagen AG május 3-án teszi közzé első negyedéves beszámolóját teljes egészében.