Szakképzési díj az Audi Hungariának

Az Audi Hungaria Zrt. másodszor veheti át a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) Szakképzési Díját. A díjátadón a vállalat duális szakképzését innováció kategóriában tüntették ki a többi között két új szakma – alternatív gépjárműhajtási technikus és járműipari karbantartó – bevezetéséért. A díj célja, hogy ösztönözze a magyarországi szakképzési rendszer fejlesztését és emelje a szakmák társadalmi megítélését. A díjat Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Manfred Peter Emmes a Német Nagykövetség követe és Bihall Tamás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke adta át.

„Rendkívül büszkék vagyunk a díjra, mely duális szakképzésünk elismerése. Személyügyi stratégiánk meghatározó eleme a képzés, amivel hosszú távon biztosítjuk szakemberigényünket“-, mondta el Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős igazgatóságának tagja. „A DUIHK által létrehozott szakképzési díj egy nagyszerű kezdeményezés, amely a gyakorlatorientált képzés rangját emeli hazánkban és impulzusokat ad a szakmai fejlesztés jövőbe mutató alakításához.“

A kamara három kategóriában ítélt oda díjakat: motiváció, kooperáció és innováció. Innováció kategóriában a szakmai zsűri az Audi Hungaria „Válaszok az Ipar 4.0 kihívásaira: új szakmák bevezetése a járműiparban“ című projektet díjazta. Két új képzést dolgoztak ki, amiket be is vezettek az Audi Hungariánál és partneriskolájánál. Az alternatív gépjárműhajtási technikus és a járműipari karbantartó szakmák elindításának célja, hogy az új technológiák és az új eljárások bevezetéséhez szükséges kompetenciákat elsajátítsák a tanulók. A projekt más gazdasági szereplők és képző intézmények számára is átvehetővé teszi a kidolgozott képzési programot.

Az Audi Hungaria 2014-ben kapta meg először a DUIHK Szakképzési Díját szintén „Innováció“ kategóriában a termelésben létrehozott tanulószigetek projektért.

Az Audi Hungariánál 2001 óta duális szakképzés keretein belül képzik a tanulókat, akik a vállalat oktatóközpontjában képzési szakemberek támogatásával ismerkednek meg a legmodernebb gyártási technológiákkal és –berendezésekkel.

A 11 ezer négyzetméteres oktatóközpontban a robotkabinok és IT-oktatótermek mellett a legkorszerűbb laboratóriumok és szaktantermek állnak rendelkezésre az elektronika, pneumatika, hajtástechnika, gépjármű-diganosztika, karosszéria- és gépjárműtechnika tanításához. Továbbá a diákok a termelési területek mellett kialakított tanulóállomásokon és közvetlenül a termelő területek munkatársai mellett sajátíthatják el szakmájukat.
A vállalat évek óta sikeresen működik együtt a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziummal, a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziummal és Szakközépiskolával, illetve a Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája és Kollégiumával. 2001 óta több mint 1.800 fiatal végzett, nagy részük a motor- és autógyártó vállalatnál kezdte el szakmai pályafutását.