Moszkva közelében készülnek majd új Mercedesek

Üzemet létesít Moszkva közelében Mercedes-Benz személygépkocsik gyártására a Daimler – jelentette be a német autóipari konszern.

A Mercedes üzem a Daimler első személygépkocsi-gyártó beruházása lesz Oroszországban, és az első új beruházás egy nyugati autógyártó vállalat részéről az Oroszország ellen három éve bevezetett szankciók óta. A Daimler most tehergépkocsikat gyárt Oroszországban a Kamaz gyárral folytatott együttműködés keretében. A 250 millió eurós beruházással épülő üzem 2019-ben kezdi meg a termelést évi 20 ezres személygépkocsi-gyártó kapacitással.

A szankciók nem tiltották meg az autóipari beruházásokat, a fagyossá vált politikai légkörben azonban gyakorlatilag ellehetetlenítették ezeket. A romló üzleti környezetben a General Motors két évvel ezelőtt számolta fel oroszországi érdekeltségét. A Ford kitartott az orosz piacon, és az autógyártók között elsőként tavaly már növelni tudta eladásait. Az orosz autópiaci forgalom azonban a 2012-ben elért közel hárommilliós csúcsnak mintegy a felére csökkent.

Az Association of European Business (AEB) kimutatása szerint a Mercedes tavaly 37 ezer autót adott el Oroszországban, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Az AEB prognózisa szerint az orosz autópiaci forgalom négy százalékos növekedése várható az idén.