Még idén elkészülnek az első debreceni buszok

Heteken belül elkezdik építeni Debrecenben a majdani autóbuszgyártást segítő oktatási és fejlesztési központot, az ehhez szükséges jogerős építési engedélyek már megszülettek – mondta a Világgazdaságnak Kossa György, a beruházó ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A körülbelül ötezer négyzetméter alapterületű létesítményben részben a későbbi gyártáshoz szükséges szakemberek – szakmunkások, mérnökök – duális rendszerű képzésének gyakorlati része folyik majd – olvasható a lap csütörtöki számában.    Később Budapestről ebbe a debreceni épületbe kerül az ITK Holding Zrt. kutatás-fejlesztési része is, ahol a járműcsaládokat tervezik majd. Az oktatás-fejlesztés mellett itt is készülnek majd autóbuszok, bár a nagyobb gyártóüzem a beruházás második szakaszában épül meg. Az ITK Holding Zrt. a Daimler cégcsoporthoz tartozó EvoBus Hungária Kft. együttműködésében gyártja majd az autóbuszokat. Az első ütemben városi, elővárosi buszokat készítenek, amelyekhez az EvoBus Hungária Kft. szállítja a járóképes alvázakat, az ITK Holding Zrt. pedig saját fejlesztésű autóbusz-felépítményeket tervez ezekhez.

A tervek szerint még ebben az évben elkészülnek az első autóbuszok az új debreceni üzemben, ahol idővel három műszakban évente 250-300 autóbusz készülhet, a dolgozók száma pedig száz körül lesz. Az ő toborzásuk már megkezdődött – mondta a lapnak Kossa György.