A320-hoz is készülnek alkatrészek Egerben

A RUAG Aerostructures cég új egri repülőgépalkatrész-gyárában az Airbus és a Bombardier gépeihez készítik majd a géptörzsek középső részét, a szárnyvégeket, és a repülőgépek burkolatát – mondta Alexander Toussaint, a RUAG Aerostructures divízióvezetője Egerben, az üzem megnyitóján.

A svájci cég közel kétmilliárd forintos beruházással létesítette a gyárat, amelyben kezdetben 60-an dolgoznak, az év végére azonban 180-ra növekszik a létszám.    A divízióvezető az egri helyszínválasztás okai közé sorolta, hogy közel van a RUAG másik üzeme, a siroki Ammotec, de fontosnak nevezte a vonzó gazdasági környezetet és a fejlett infrastruktúrát, valamint a magyar kormány támogatását is.      Elmondása szerint az első fokozatú géprészek sikeres folyamatminősítése lehetővé tette, hogy az új egri telephely megkezdje a sorozatgyártást az Airbus számára, a Bombardier részéről az első felében tervezik a minősítést. Információink szerint Egerben Airbus A320-ashoz és Bombardier CRJ modellekhez is készülnek alkatrészek, mint héjszerkezetek, üléssínek és vészkijárati elemek.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke hangsúlyozta, hogy a RUAG már második alkalommal döntött Magyarország mellett, amikor a közeli Sirokon lévő lőszergyártó üzeme után ezúttal Egerben valósított meg beruházást.    Elmondta, hogy Magyarországon 991 svájci vállalat működik, 27 ezer embernek adva munkát, ezzel Svájc a tizenegyedik legnagyobb befektető.

Urs Breitmeier (képünkön), a RUAG vezérigazgatója fontosnak nevezte, hogy a cég ötvözte a katonai és a civil célú termékek gyártását, hozzátéve, hogy a civil szektort az elmúlt 15 évben erősítették meg.     A RUAG jelen van Ausztráliában, Amerikában, Brazíliában és a legtöbb európai országban, értékesítése 2015-ben 1,6 millió euró volt, 8700 embert alkalmaz. Az Egerben beruházó RUAG Aerostructures svájci, németországi és magyarországi telephelyein összesen 1100 munkavállalót alkalmaz – ismertette. A vállalat Egerben 6,15 millió eurót fektet be, míg tavaly további egymilliót a siroki üzemre fordított.

Habis László, Eger polgármestere arról beszélt, hogy a városnak sok értéke van, sok mindenre büszkék. Első helyen említette, hogy Egernek kitűnő szakképző intézményei vannak, az egyetem pedig képzési struktúrájában egyre inkább igazodik a helyi és térségi munkaerőpiaci igényekhez. Emlékeztetett arra, hogy a város a közelmúltban elnyerte a befektetőbarát település címet.