Nem lehet megindokolni a 310 millió forintos fizetéseket

A Volkswagen AG igazgatótanácsa a felső vezetők javadalmazásának átalakítására készül, és ennek keretében 10 millió euróban maximálná a vezérigazgató juttatásait.

A felügyelőbizottság február végi ülésén tűzi napirendre a javaslat megvitatását – értesült a dpa hírügynökség a konszern belső köreiből. A Handelsblatt német gazdasági lap is hasonló információról számolt be. A tartományi kormányzattól és a konszern üzemi tanácsától származó javaslat tízmillió euróban maximálná a cégvezér éves javadalmazását, a többi felső vezetőét pedig ennél alacsonyabb összegben. A vezetők éves javadalmazásán belül növekedne a fix bér aránya, és csökkenne a rugalmas juttatásoké, ami eddig a bér többszörösére is rúghatott.

Bernd Osterloh, a konszern üzemi tanácsának elnöke és a felügyelőbizottság tagja szerint szigorúbb feltételekhez kell kötni a vezető bónuszának teljes összegű kifizetését.

Jörg Hofmann, az IG Metall szakszervezet elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung lapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy “a múlt kétszámjegyű millió eurós csillagászatian magas összegeit nem lehet a társadalom előtt jó szívvel képviselni, de még csak megindokolni sem, hacsak nem a teljesítmény- és felelősség-arányosság elvének a megcsúfolásával”.