Audi Q7 e-tron teszt: villanymozdony

A hazai autópiac igazi ínyenc különlegessége a zöld rendszámos Audi Q7. Hatalmas, technológiai fejlettsége lenyűgöző, ereje lehengerlő, luxusa elképesztő, fogyasztása megdöbbentő. Álló helyzetből 6,2 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órás tempóra, a sajtóanyag szerint 1,7 liter üzemanyagot igényel 100 kilométerre. Dinoszaurusz, amely túlélte a jégkorszakot. Létezik ilyen autó?

Audi Q7 e-tron

Ha nem is ennyire takarékos, de a hálózatból tölthető Q7 valós és elérhető alternatíva azoknak, akik nagyban szeretik az autózást és rohadt sok pénzük van. Akár öt felnőttel, akár terepen, akár az autópályán.

Audi Q7 e-tron

Hogy néz ki?

A normál Q7-esnél sokkal dögösebb nappali fénysorral szerelték fel a hálózatból is tölthető Audi óriást. Fényszórója elöl LED-mátrix, hátul LED-es, fényorgiája kívül-belül felejthetetlen. Kívülről továbbá lökhárítójában, plusz töltőnyílásában és zöld rendszámában különbözik.

Audi Q7 e-tron

A térkínálat fejedelmi, a kategória legjobb ülései kényeztetnek, hátul független állítható dölésszögű és tologatható üléseket kapunk, a középső is teljes értékű és isofixes. Csakis ötüléses változatban kapható, az alapáron elektromosan feltáruló csomagtartója alapból 650 literes, az ülések ledöntésével akár 1835 literes is lehet.

Audi Q7 e-tron

Hogy megy?

Az Audi Q7 e-tron quattro tisztán elektromos hatótávja papíron 56 kilométer. Megmosolyogtató ígéret, valós használatban (novemberi hidegben) legfeljebb 45 kilométeres hatótávot írt ki a fedélzeti számítógép 100 százalékos töltöttségnél (220 V). Még ezt se higgyük el, a közel két és fél tonnás (üresen) monstrum óvatosan vezetve, sík terepen, terhelés nélkül sem tudott nálam 36-38 kilométernél többet megtenni csakis villamos energiával. Gyorsulása elképesztő, a győri háromliteres, 190 kilogrammos, 258 lovas és 600 newtonméteres TDI és a 94 kilowattos (128 lóerős, forgatónyomatéka 350 Nm) villanymotor együttesen 275 kW (373 lóerő) rendszerteljesítménnyel és 700 Nm maximális forgatónyomatékkal szolgál. Végsebessége 225 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 6,2 másodperc alatt ugrik. Az elektromos motort a leválasztó tengelykapcsolóval együtt a nyolcfokozatú tiptronic sebességváltóba építették be. Természetesen van vitorlázó funkció: egyenletes tempó mellett a nyolcfokozatú váltó 160 kilométer/óráig képes lekapcsolni a motort a hajtásról.

Audi Q7 e-tron

Technikai különlegessége a hatékony légkondicionáló. A hőszivattyús hőmenedzsment-rendszer a hajtásrendszer komponenseinek maradék hőjét hasznosítja és kifejezetten a plug-in hibrid Q7 számára fejlesztették ki. Az egység akár hat kilométerrel is megnövelheti a kocsi elektromos hatótávját. További innovációs világújdonság az autóban dízelmotorral együtt alkalmazott aktív motorfelfüggesztés, amely elektromágneses lengőtekercses aktuátorokkal előállított, megfelelő fáziseltolású ellenlengésekkel messzemenőkig kiegyenlíti a nem kívánt rezgéseket. A motortartók a belsőégésű motor beindításával egyidejűleg aktiválódnak.

Audi Q7 e-tron

A 202 kilogrammos lítiumion-akkumulátor összesen 168 hasáb alakú cellából épül fel (14 modul, mindegyikben 12 cella) és folyadékhűtéses. Energiatároló képessége egy Nissan Leafével vetekszik, 17,3 kWh (308 volt). A többfázisú töltéstechnika akár 7,2 kW teljesítménnyel is lehetővé teszi a töltést, amely így ipari csatlakozóról legfeljebb nem egészen két és fél órát igényel. Villanymotorral sem kell lemondanunk a dinamikáról, az 505 centi hosszú 2,5  tonnás monstrum akár 132 kilométer/órával suhanhat csak elektromos hajtással. Fékjeit megerősítették, az energia-visszanyelésből 400 milliméteres (15,6 hüvelykes) tárcsák veszik ki a részüket.

Audi Q7 e-tron

Ha ügyesek vagyunk és elég sokat tankolunk villanyt, akkor városi forgalomban csakis elektromos autóként is használhatjuk. Nem vagyok meggyőződve, hogy aki ilyent vesz, az töltögetni fogja minden éjszaka – ezt meg is erősítette egy partiképes cégvezető. Én megtettem és olcsóbban jártam, ha Q7-esre szorulnék, csakis a hibridet venném. Hogy mennyit fogyasztott? Jó kérdés, kicsit számolni kell. Az együtt megtett 350 kilométer során 28,7 kWh/100 kilométer áramot, illetve 2,9 liter/100 kilométer gázolajat fogyasztott. 100 kilométerre vetítve (38 forintos áramdíjjal és 350 forintos gázolajjal számolva) ez 6 liter/100 kilométeres fogyasztásnak felel meg. De erre ne vegyenek mérget, ha folyton tölthetném akkor átszámítva 3,5 literrel elpöfögnék, ha meg sosem tölteném, akkor bizony 8-10 literrel kellene számolni.

Audi Q7 e-tron

Milyen vezetni?

Kormánya nem ad tökéletesen precíz visszajelzést, puha, a légrugós futómű (elöl és hátul egyaránt ötkaros felfüggesztéssel) parádésan csillapít, a fekvőrendőrökön úgy halad át, mint a bicikli egy fűzfavesszőn. Az egész autó működése már-már túl finom, álomszerű. Zaj semmi, a dízelmotor hangját egyáltalán nem hallani, még nyitott ablakkal sem éri el fülünket a morgás.

Audi Q7 e-tron

A quattro állandó összkerékhajtás a belső íven gördülő kerék enyhe lefékezésével növeli a jármű stabilitását. A mechanikus, klasszikus quattro összkerékhajtás Torsen-differenciálművel és a kardántengellyel bír, így a villanymotor is mind a négy kereket forgatja. Közútról letérve a légrugókat offroad állásba emelve terepezhetünk is (60 milliméterrel emeli meg 245 milliméterre a hasmagasságot) a luxus batárral.

Audi Q7 e-tron

Mennyibe kerül?

Mielőtt az árával lehangolnék mindenkit, tegyünk említést arról, hogy a Audi Q7 e-tron a jelenleg kapható legintelligensebb hibrid. A navigáció és a valós idejű közlekedési információk alapján ideális hibrid-menetstratégiát készít. Menet közben előrelátó rendszerként a gazdaságossági asszisztens segíti a vezetőt az üzemanyag-takarékos közlekedésben. Akár három kilométerrel előre is az út részletes képével rendelkezik, és vizuális jelzéseivel a megfelelő szituációkat megelőzően időben hívja fel a vezető figyelmét a gázelvételre, miközben talpán az aktív gázpedál jelez egyszeri impulzussal (a kocsi alapból elektromosan indul, a kettős rásegítés akkor éled fel, ha a gázpedál ellenállását erős nyomással oldjuk fel – ezt sajnos majdnem minden kertből kitolatás, majd előre elindulás során megélhettem).  A kocsi majdnem önvezető funkciójának a kipróbálásához aktív online kapcsolat szükséges. Ha az automatikus távtartós tempomattal kombináljuk a gazdaságos segédet, meglepő tapasztalattal gazdagodunk: az autót 120-as sebességre beállítva az autópálya kijáratnál automatikusan leveszi a sebességet a táblákkal jelzett módon, majd a feloldó tábla után újra a megengedett legnagyobb sebességgel – például 90-nel halad – de kanyarok és körforgalmak előtt lelassít. Ha nem kapcsoljuk be ezt a már-már robotpilóta módot (kormányoz is helyettünk, ha tisztán látszanak az útfestések), akkor a vetített kijelzőn kapunk információkat arról, hogy mikor vegyük el a gázt és mikor lassítsunk – természetesen ez egy opció, nem kötelező használni, kiiktatható. A funkciót több nyugat-európai országban (Svájc, Németország, Spanyolország) sikerrel próbáltuk, de nálunk nem ment.

Audi Q7 e-tron

Az előrelátó gazdaságossági asszisztens mellett hasznos a mindennapok közlekedésében a kikerülés-asszisztens, a bekanyarodás-asszisztens, valamint a vontatmány-asszisztens. A közlekedési torlódás asszisztenssel kiegészített adaptív sebességszabályozás megfelelően kiépített műúton 65 kilométer/óráig egyaránt átveszi a gyorsítás, a lassítás és a kormányzás feladatát a lassú és sűrű forgalomban.

Audi Q7 e-tron

Az Audi Q7 3.0 TDI 16 milliós alapára az e-tron esetében 23,919 millió forintról indul. Felextrázott tesztautónk mintegy 37 millió forintba került, de korántsem volt fullos. A Bose hangrenszer olyan szépen szól, hogy nem is kívánjuk az ötször drágább Bang & Olufsent.

Kép és szöveg: Biró Csongor

12 5 4 34 27 25 22 28