Rombolással teremtenek értéket és milliárdos hasznot

Több mint 914 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Optisol konzorcium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban  (GINOP) a Széchenyi 2020 program keretében az elöregedett, 3,5 tonnát meghaladó, közúti haszon és tehergépjárművek előbontására, más néven fenntartható kezelési folyamatának kidolgozására – közölte az öt tagból álló konzorcium egyike, a Dél-Konstrukt Zrt. az MTI-vel.

Az Optisol konzorciumban az Alcufer Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. , a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Dél-Konstrukt Zrt., a Miskolci Egyetem és a Pallasz Athéné Egyetem dolgozik együtt a több mint 1,251 milliárd forint költségvetésű projekt megvalósításán. A beruházás 2017. január 1-jén indult és várhatóan két éven át tart. A szervezetek a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontok alapján a legoptimálisabb újrahasznosítási megoldást fejlesztik ki – tették hozzá.

A program értelmében a konzorciumvezető Alcufer Kft. szolnoki telephelyén épít fel a Dél-Konstrukt Zrt. két bontó mintacsarnokot, amelyekben a 10 leggyakrabban állami tulajdonban levő haszongépjárműveket, például az Ikarus korábbi városi autóbuszait bontják majd. A feladat további lépései között szerepel egyebek mellett a legkisebb környezetszennyezéssel járó újrahasznosítási folyamat meghatározása, a járműveket alkotó szerkezeti anyagok, alkatrészek különös tekintettel a nem-fémes (műanyag, gumi, textil, fa és üveg) frakciók azonosítása.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a az Alcufer Kft. a 2015-ös lezárt üzleti évben több mint 44 milliárd 375 millió forint árbevételt ért el, adózott eredménye pedig 229,066 millió forint volt.