Németország tárt karokkal várja a munkásokat

Németországban munkaerőhiánnyal küzd a vállalkozások 40 százaléka – mutatta ki a német kereskedelmi és iparkamarák szövetségének (DIHK) ismertetett felmérése.

A német gazdaság legnagyobb munkaadói érdekképviseletének kutatása szerint leginkább az infokommunikációval és a gépgyártással foglalkozó cégeknél gond a képzett munkaerő utánpótlása, és 2016 végére az egy évvel korábbinál sokkal súlyosabbá vált a munkaerőhiány az elektrotechnika, illetve az elektronikai berendezések gyártása és a bútorgyártás területén.

A 3,6 millió vállalkozást összefogó szervezet tagjainak 39 százaléka már a legnagyobb kockázatok között tartja számon, hogy a szakemberekért folytatott verseny miatt emelkednek munkaköltségei.

Azonban a német cégek továbbra is több tízezer ember felvételét tervezik. Létszámbővítés várható a többi között az élelmiszeriparban és a  gyógyszeriparban. Az ipar egészét tekintve az utóbbi öt évben 350 ezer új munkahely jött létre, jövőre pedig legkevesebb 30 ezer állást teremthetnek a német ipari cégek a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban ismertetett felmérés szerint.

A DIHK legutóbbi, októberi előrejelzése szerint Németország hazai összterméke (GDP) 1,9 százalékkal bővülhet az idén, szemben a nyáron becsült 1,5 százalékkal, viszont jövőre 1,2 százalékra lassulhat a gazdasági növekedés üteme.

A német szövetségi kormány előrejelzése szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága az idén 1,8 százalékkal, 2017-ben 1,4 százalékkal bővül, a munkaviszonyban állók száma pedig új történelmi csúcsra, 44 millióra emelkedik az idei 43,6 millióról.

 

4 Comments on Németország tárt karokkal várja a munkásokat

  1. If anyone would support or help Hungary elhegyásában starts immediately. Germany enriched skilled labor force. A lot of the Hungarian people to leave, but for financial reasons can not break away from Hungary.

  2. Üdv: Emelni kellene a Szakmunkás béreket Én Szakmunkás hegesztő vagyok Gépgyártással foglalkozom és már sokszor Érdeklődtem a külföldi munka vállalás iránt kaptam is ajánlatott 1500-2000 euró között de ennyiért nincs értelme elindulni de 2500-3000 euró között már lenne. 06706106889

  3. Üdv: erheben sollte das Facharbeiter Hain Ego Facharbeiter Schweißer bin Maschinenbau foglalkozom und schon vielfach Érdeklődtem das Ausländer Arbeit Verpflichtung gegen abbekommen auch Angebot 1500-2000 Euro inmitten aber ennyiért kein értelme aufbrechen aber 2500-3000 Euro inmitten schon wäre. 06706106889

Comments are closed.