Továbbra is ösztönzi az autóvásárlást Kína

Egy évvel meghosszabbította a kis teljesítményű gépkocsik adókedvezményét Kína – jelentette be a kínai pénzügyminisztérium.

A kínai kormány eredetileg 2015 októberétől az idei végéig csökkentette 10 százalékról 5 százalékra az 1,6 liternél kisebb hengerűrtartalmú motorral rendelkező autókra kivetett forgalmi adót. A mostani döntés értelmében csak 2018-ban emelik vissza az eredeti szintre az adót, jövőre még csak 7,5 százalékos lesz.     Ez jó hír a jelenlegi helyzetben, bármilyen ösztönző támogatás segíti a kínai autóipart – vélik autópiaci szakemberek. A döntés segít elkerülni a gépkocsivásárlások hektikus ingadozását, amit a naptári év végén bekövetkező adóváltozások okoznak Kínában, a világ legnagyobb autóértékesítési piacán.

Idén mintegy 16 százalékkal növekszik az eladott autók száma, 2017-ben pedig 3-5 százalékos bővülés várható – véli a Sanghaji Automotive Foresight autóipari konzultáns cég vezetője, aki szerint ha már 2017-től visszaemelték volna a kis teljesítményű autók fogyasztási adóját 10 százalékra, egyáltalán nem növekedne az eladások száma jövőre.

Az adó 2015-es csökkentése élénkítően hatott a gépkocsieladásokra. Elemzők szerint a Volkswagen német konszern esélyeit javította legjobban a tavalyi döntés, mivel a termékpalettája kifejezetten a kisebb motorméretekben erős.

A Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) hétfőn tette közzé a legfrissebb értékesítési adatokat, miszerint 17,2 százalékkal, 2,6 millióra nőtt az új autók eladása novemberben az egy évvel korábbihoz képest. Az értékesítés bővülése ezzel viszont már második hónapja lassul, miután szeptemberben még 26,1 százalékkal, három és fél éve a legnagyobb ütemben nőtt az autóeladás.     Az első tizenegy hónapban 21,7 millió új autót értékesítettek, ami 15,6 százalék bővülés éves összevetésben. Tavaly 21,1 millió személygépkocsit adtak el Kínában, 7,3 százalékkal többet, mint 2014-ben. A növekedés 2014-ben 10 százalék, 2013-ban 16 százalék volt.