Leállították valamennyi Tu-154 típusú gépüket az oroszok

Oroszország átmenetileg leállította valamennyi Tu-154 típusú utasszállító repülőgépének használatát, amíg nem tisztázzák, mi okozta a védelmi minisztérium gépének lezuhanását – jelentette az Interfax orosz hírügynökség egy nevének elhallgatását kérő illetékesre hivatkozva.

Az orosz hadsereg előzőleg közölte, hogy a parttól 1600 méternyire, 17 méteres mélységben megtalálták a gép fő fedélzeti hangrögzítő berendezését (egyik feketedobozát). A készüléket órákon belül Moszkvába szállítják elemzésre.    A nyomozáshoz közel álló egyik illetékes arról tájékoztatta a TASZSZ orosz állami hírügynökséget, hogy a gép feketedobozainak elemzése – a szalagok minőségétől függően – néhány naptól akár több hétig is eltarthat.

A mentők december 27-én reggelig a szerencsétlenül járt gép hét nagyobb darabját találták meg, amelyek közül négyet már kiemeltek, további hármat pedig – közöttük a négy feketedobozt tartalmazó farokrészt – kedden fogják a felszínre hozni – mondta a TASZSZ-nak egy illetékes.    Eddig 13 holttestet és 156 emberi maradványt találtak. Hivatalos forrásból a hírt még nem erősítették meg.    A kutatók – 39 tengerjáró hajóval – kedd reggelig a Fekete-tenger medencéjének 100 négyzetkilométeres területét vizsgálták át a szerencsétlenség körzetében. A kutatásban több mint 3500 ember és több mint 500 műszaki eszköz – összesen 45 hajó, 15 repülőgép, 16 helikopter és több drón – is részt vesz. A légi járművek eddig 240 négyzetméternyi területet vizsgáltak át.    A mentés kezdete óta a búvárok 70 merülést hajtottak végre.

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe – fedélzetén 84 utassal és 8 fős személyzettel – december 25-én reggel zuhant a Fekete-tengerbe röviddel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja és karmestere utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz légi támaszponton.