Bajban a románok

Az első tizenegy hónapban 6 százalékkal csökkent a román járműgyártás, ami az elmúlt három évben a legnagyobb mértékű visszaesés.

A román autógyártók és -importőrök szövetségének adatai szerint január-novemberben 338 ezer járművet gyártott a francia Renault tulajdonában levő Dacia és az amerikai Ford a romániai üzemében.

A Ziarul Financiar gazdasági-pénzügyi újság keddi számában megállapította, hogy az idei esztendő várhatóan sorozatban a harmadik lesz, amikor a járműgyártás csökkenni fog az előző évhez mérten. Legutóbb 2013-ban regisztráltak növekedést, akkor csaknem 411 ezer járművet gyártottak az előző évi 337 ezerhez képest. 2014-ben viszont 391 ezerre, 2015-ben 387 ezerre és az idén a lap becslése szerint 365 ezerre fog csökkeni a legyártott járművek száma.

Az idei első tizenegy hónapban a Dacia 300 288 járművet gyártott, ami 4,5 százalékos visszaesés az előző év hasonló időszakához mérten, míg a Ford 37 457 járművet szerelt össze. Ez utóbbi több mint 16 százalékos visszaesésnek felel meg.

 

2 Comments on Bajban a románok

  1. Ha a románok nem szeretnének a végén a padlóra kerülni , nagyon sürgósen fel kellene állitaniuk egy csapatot a saját elektromos-autó kifejlesztéséhez és gyártásához , még most ameddig nem telitett a piac ezen a téren . De még ha hybrid vagy hidrogén üzemü gyártás is lenne belöle a végén az sem lenne tul nagy probléma. Viszont a hagyományos benzin-dizel üzemelésüeket rövid idün belül kivonják a forgalomból világszerte s akkor nem biztos hogy lesz még rájuk szükség az amugy is visszavonulót fujó amerikai autógyártásnak .

Comments are closed.