Nem veszik az autókat a britek

Egyesült Királyság, brit gyáripar, brit autóipar, Nagy-Britanniában
Több mint egy év után először csökkent a Nagy-Britanniában gyártott autók száma, részben a belföldi kereslet mérséklődése miatt.

A Brit Járműgyártók és -kereskedők Szövetségének (SMMT) adatai szerint a múlt hónapban 151 795 autó készült Nagy-Britanniában, ami egy százalékkal kevesebb tavaly októberhez képest.  A Nagy-Britanniában gyártott autók 81 százaléka exportra kerül. Októberben az export csak minimálisan nőtt, miközben a belföldi kereslet 10,9 százalékkal esett.

Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója szerint kulcsfontosságú, hogy a brit gyártású autók továbbra is vonzóak legyenek a külföldi vásárlók számára, és hogy a kivitelt ne terheljék újabb tarifák, és más korlátok.     Az idei első félévben a brit autóexport 57,3 százaléka az Európai Unió más tagállaminak piacára került.

A brit gazdaság nagy ágazati szervezetei folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt arra, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság megszűnése után is hozzá kell férnie az unió egységes belső piacához, ellenkező esetben súlyos gazdasági következmények várhatók.