Aktív futóművel tesztelik az új Insigniát

Mindent beleadott az Opel az Insignia Grand Sportba, ami dinamikussá és élénkké tesz egy középkategóriájú limuzint. Elődjéhez képest 175 kilogrammot elérően lett könnyebb az új konstrukció, és ez jó hatással volt mind a vezethetőségére, mind a dinamikájára.

Az atletikus autó 29 milliméterrel alacsonyabb a korábbinál, nyomtávja 11 milliméternyit szélesedett, jóval rövidebbek lettek a karosszéria túlnyúlásai, miközben a tengelytáv 92 millimétert nyúlt – ezáltal javult az egyenesfutás, és nagy sebességnél a stabilitás is. A továbbfejlesztett FlexRide-futómű automatikusan, illetve a választható „standard“, „sport“ és „tour“ módnak megfelelően szabályozza a lengéscsillapítást, a kormányzást és a hajtást. Mindez a legendás Nürburgring északi pályáján tesztelhető legjobban, amelyet kifejezetten nehézzé tesz a változó útburkolat, illetve a kanyarok és egyenesek kombinációja. Valamennyi Opel ott kapja meg a végső csiszolást.

Opel Insignia

A fejlesztők a 21 kilométeres „Zöld Pokolban” tökéletesítik a jármű finomhangolását. Sportmódban feszesebbek a lengéscsillapítók, direktebb a kormányzás és a gázvétel. Később avatkozik be a menetstabilizáló, nagyobb játékteret enged. Ha automatikus a váltómű, jobban kihúzatja a fokozatokat – teljesen sportra áll be az Insignia.

Opel Insignia

 

Mindhárom módban másodpercenként 500-szor, azaz percenként 30 ezerszer állítja a FlexRide-futómű a csillapítást elektro-hidraulikusan az útállapothoz és a menethelyzethez. „sport“-állásban el is menthetők a kormányzás, a gázvétel és a csillapítás személyes preferenciái. Ráadásul a szoftver megtanulja a pilóta vezetési stílusát.