Volkswagen Golf Variant teszt: etalon

Nem fog mellé az a cégvezető, aki magának vagy beosztottainak Golf kombit vesz. Precíz, pontos, takarékos kocsi, amely belső terével és 605 literes csomagtartójával még a Passatot is pironkodásra készteti.

A Golf kombi próbája után többször is meggondolnám, hogy közép- vagy felső vezetőnek Passat Variantot válasszak cégautónak. A tesztelt 122 lovas Golf Variant szinte mindenben állja a versenyt nagyobbik testvérével, és bár nem olcsó, árban le is győzi. Az előző, hatos VW Golfból nem készült önálló kombi, az ötöst frissítették fel. A hetedik generációra épülő Volkswagen Golf Variant technikailag nagy előrelépés az elődhöz képest, nem beszélve 605 literes csomagtartójáról. A Passat kombi 603 literes rakteret, az Octavia kombi 610 literest ad, az elődmodellnél 100 literrel nagyobb a Golf Variant puttonya.

4

Hogy néz ki?

Szépen elnyújtották a kombi Golfot, a puttonyos jelentős 37 centivel hosszabb az ötajtósnál. A nyújtás nem rontott a kocsi arányain, akinek a klasszikus Golf forma bejön, a Variantban sem talál kivetnivalót. Könnyű a beszállás, nagy a hely hátul is. A sofőr kényelmesen el tud helyezkedni, a deréktámaszos ülések hosszú távon sem fárasztóak, a gombokkal és funkciókkal telezsúfolt kormány négy irányban állítható. Sok a tároló, az ajtózsebeket filccel burkolták, a tesztautónkban az első ülések alatt fiókokat találtunk, a kesztyűtartó elég nagy. A csomagtartó a raktérből előredönthető ülésekkel 1620 literre növelhető, a padlóburkolat alatt teljes értékű pótkerék rejlik. A csomagok elhelyezését akasztófülek segítik. A raktér sík falakkal határolt, ötletes, érintésre három pozícióban rögzíthető rolóval.

1

Hogy megy?

A konszernen belül igen népszerű 1.4 TSI gyengébb változata is dinamikusan mozgatja az 1,25 tonnás autót. Erejét már 1500-1600-as percenként fordulatnál értésünkre adja, kellően rugalmas, igaz, terhelve nem vezettem. Legnagyobb nyomatéka 200 Nm. Kilencvennél 1900-at forog a főtengely percenként, száznál 2100-at, 110-nél 2200-at, 120-nál 2500-at, 130-nál 2700-at. Fogyasztása finom gázkezeléssel hat liter körülire szorítható le. Hatótávja 1000 kilométernél is több lehet. A több mint 500 kilométeres tesztünkben 5,7 liter/100 kilométeres átlagfogyasztást mértünk.

2

Milyen vezetni?

Az 1,4 literes TSI példásan csendes és meglepően erős, a 122 lóerőt érezzük, ha padlógázas üzemmódra váltunk. Futóműve bolond biztos, gyors kanyarokban sem okoz meglepetést, rugózása hol kényelmes, hol sportos – mindig olyan, amilyennek lennie kell. A kormányzás precíz, a hétgangos DSG-váltó észrevétlenül teszi a dolgát. Számos vezetősegéddel szerelték fel, hasznos az automatikusan felkapcsolódó reflektor, a kormányzásba is beavatkozó sávtartó és az előttünk haladótól azonos távolságot tartó sebességszabályozó.

p1160663

Mennyibe kerül?

Többek között automatikus kétzónás klímaberendezés, hét légzsák, négy elektromos ablak, érintőképernyős hifi, SD-kártyás navigáció, távirányítós központi zár, elektromos kézifék automatikus funkcióval, elektromos tükrök, ESP, távtartós tempomat, automatikus távfény, fáradtságra és ráfutásra figyelmeztető jelzés gazdagította a felszereltséget. Az érintőképernyős információs és szórakoztató rendszer a kéz közelítésére is reagál, akkor írja ki a piktogramokhoz tartozó címkét. Egyik alkalommal több órára elsötétült a képernyő, valószínűleg az új Belga album fagyasztotta le az USB-ről. Ára borsos, kombi Golfot legolcsóbban Start felszereltséggel kapunk 4,75 millió forintért, de nem ezzel a motorral, hanem a 85 lovas 1,2 TSI-vel. Tesztautónk (DSG-váltóval, akkor még 122, mostantól 125 lovas TSI-vel) listaára Comfortline pakkal 6,51 millió forint. A modell alapára ezzel a motorral és hatfokozatú kézi sebességváltóval 5,75 millió forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor