Új motorgyárat épít a GE Csehországban

Legalább 50 millió eurót ruház be az amerikai General Electric (GE) Csehországban. A beruházási szerződést Prágában írta alá a cseh kormány és a GE képviselője.

A prágai ipari minisztérium szerint a General Electric gyárat épít Csehországban, amelyben új repülőgépmotorokat fognak fejleszteni, tesztelni és gyártani. A mintegy 500 új munkahelyet biztosító gyár helyét 2017 közepéig választják ki. A cseh média úgy tudja, hogy eredetileg a befektetés minimális összege 60 millió euró volt. Az összeg csökkentésének oka nem ismert.

Az új repülőgépmotorgyár 2022-ben kezdi el a termelést, és teljes kapacitását évi legalább 400 repülőmotorra tervezik.

A GE már jelenleg is gyárt repülőgépmotorokat, illetve annak részeit Csehországban, mégpedig a Cessna Denali repülőgép számára. A gyár összesen mintegy 500 embernek biztosít munkát, egy új gyár felépítésével tehát a munkahelyek száma megduplázódik.

“A beszállítók mintegy 80 százalékát cseh cégek teszik ki. Számíthatnak arra, hogy ezt a hálózatot bővíteni fogjuk” – jelentette ki Norman E. Baker, a GE Aviation Czech társaság elnöke újságírók előtt. A GE ugyanakkor partneri szerződést kötött a prágai műszaki főiskolával (CVUT), amely bekapcsolódik az új repülőgépmotorok fejlesztésébe.

A cseh kormány 2016 és 2018 között a szerződés szerint mintegy kétmilliárd koronával (23 milliárd forint) fogja támogatni a befektetést.