Skoda Yeti teszt: kis motorral is nagyszerű

Az 1,2-es motorral szerelt elsőkerék-meghajtású Skoda Yeti különleges autó normális áron. Azoknak ideális, akiknek kell a nagy beltér és a masszív kialakítás.

Hogy néz ki?

A Yetit már az 1,2-es benzines turbómotorral is élvezetes hajtani, az összkerékhajtás nem hiányzik, az alapfelszereltség bőséges. A mai SUV-os trendeknek megfelel, magas az építése, masszív a futóműve, megbízhatósága példás.

3

Feladták a kocsi egyedi jellegét, az új Yeti sokkal inkább illeszkedik a márka többi képviselőjéhez, mint a korábbi modell. A városi kalandokra alkotott kompakt SUV orr-része a megújulás nyomán vízszintesen jobban kihangsúlyozott, és markáns megjelenést kap a hűtőrács is. Újratervezték a fényszórókat, amelyek négyszögletesek és a korábbihoz képest némileg mélyebben helyezkednek el. A Yeti farrésze is új formát kapott az autót egyértelműen megkülönböztető hátsó lámpákkal, amelyek továbbra is C-alakot formáznak. Az új Yeti modellek megújult belteret is kaptak: új, 3 küllős kormánykerekeket, új felhasznált anyagokat és kárpitokat, valamint új műszerfalborítást.

6

A kilátás jó, a kapcsolók kézre esnek, a beltér nincs túlbonyolítva, magasan ülünk. Az első ülések kényelme hosszú távon nem kielégítő, a hátsók variálhatók, tologathatók, a középső külön is lehajtható, egyenként kiszerelhetők, bő a helykínálat, igazi ötszemélyes autó a Yeti. Ugyanolyan praktikus, mint egy Roomster, csak a helykínálata gazdagabb, kényelmesebb annál. A csomagtér nagysága változtatható: egészen 1760 literig növelhető, ha eltávolítjuk a hátsó üléseket. Ezek kiemelése gyerekjáték, a két szélső előre és hátra tologatható, de ha kivesszük a középső ülést, kényelmes négyszemélyes változatot is kialakíthatunk, a két hátsó ülés között elfér snowboard és pár rövidebb síléc is. A három hátsó ülés egyenként ledönthető vagy kivehető. Továbbra is elérhető opció az összecsukható első utasülés, a ledönthető asztalok az első ülések háttámláján, a különböző, okosan elhelyezett tároló rekeszek és palacktartók. A csomagtér kialakítása során a funkcionalitás abszolút elsődleges szempont volt, mely többek között a rögzítő füleknek és a kihajtható akasztóknak köszönhető.

4

A hátul ülők fejtere 1027 milliméter. A csomagtartó mérete alapesetben 416 liter, de ez az összes hátsó ülést kivételével akár 1760 literre is bővíthető. A hátsó ajtó lecsukása nehézkes.

1

Hogy megy?

A 105 lóerős kis motor indulásnál nyomatékban szegény, de amint a turbó bekapcsolódik, megtáltosodik a Yeti, jól gyorsul, néha még a morcos kis hangját is hallani a vaskos kiömlőn át. Ha finoman bánunk vele, lágyan suhan, és nem fogyaszt sokat, a közel 500 kilométeres tesztelés során 6,2 literes átlagot mértünk 100 kilométerenként. Igazán kemény városi forgalomban, autópályán tartja a tempót, ám terhelve már nem vigéckedik. Előzésekhez, kikanyarodáshoz nagy gázt kell adnunk, a terhelést megérezzük.

5

Kilencven kilométer/órás sebességnél 2000-et, 100-nál 2200-at, 110-nél 2500-at, 120-nál 2600-at, 130-nál 2900-at forog a főtengely percenként.

Milyen vezetni?

A kormány pontos, közvetlen, a hatsebességes váltó rövid úton jár, precíz, futóműve állja a strapát. Nagy tempójú éles kanyarban érezni a 4×4 hiányát. Megemelt hasmagassága, 16-os kerekei és rövid túlnyúlásai révén mezőn, rossz minőségű földúton, erdei csapáson sem akadunk el.

7

Mennyibe kerül?

A Skoda Yeti az immár 110 lóerős 1,2-es motorral 5,58 millió forintos listaártól kapható.

Kép és szöveg: Biró Csongor