Éles a verseny a Boeing és az Airbus között

A tavalyi trendnek megfelelően idén is több repülőgépre kapott megrendelést a harmadik negyedév végéig az európai Airbus, de amerikai riválisa, a Boeing többet adott át üzemeltetésre ebben az év.

Az Airbus a január-szeptemberi időszakban 566 gép gyártására kapott megrendelést, ezek között 90 szélestörzsű is van, de az A350-esek gyártását Toulouse várhatóan csak az év hátralévő részében tudja felpörgetni beszállítói problémák miatt.

A Boeing eddig 460 repülőgépre kapott megrendelést, de szélestörzsű állománya arányaiban is nagyobb, 119 darab kétfolyosós repülőt rendeltek meg az amerikai cégtől, többségében 787 Dreamlinereket.

A gépátadások terén évek óta a Boeing nyújt jobb teljesítményt, és 2016 eddigi részében is több gépet adott át üzemeltetésre a légitársaságoknak, mint az Airbus. A rentoni gyárból eddig 562 gép gurult ki, köztük 195 darab szélestörzsű, míg az Airbus 462 gépet gyártott le és adott át, amelyek közül 82 volt szélestörzsű.

Az előző évben az Airbus 1036 gépre kapott rendelést, a Boeing 869 repülőt értékesített. Átadások terén viszont az amerikai cég teljesített jobban: 762 gép került az üzemeltetőkhöz, míg a toulouse-i üzemet 635 gép hagyta el.    A rendelések bruttó adatok, nem tartalmazzák a lemondások számát.